VIDEO. Eerste 3D-zebrapad op Vlaamse gewestweg aangelegd in Beersel

De Steenweg naar Eigenbrakel in Beersel is de eerste gewestweg in Vlaanderen die voorzien wordt van een 3D-zebrapad. Het is een van de drie locaties waar het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) een proefproject laat lopen. Nieuw is het niet, wat enkele gemeentebesturen in ons land lieten al zo’n 3D-zebrapad aanleggen.

Het idee komt overgewaaid uit Scandinavië en begint stilaan ook een plekje te krijgen op onze wegen. Gemeentebesturen van Zaventem, Waarschot, Schaarbeek en Herselt lieten het tijdens de afgelopen maanden al aanleggen in hun gemeente. Voor de gewestwegen, die onder de bevoegdheid van het Vlaamse gewest vallen, is het wel uniek. “Het gaat om een zebrapad dat een 3D-illusie creëert”, zegt Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Mobiliteit. “Het lijkt alsof de markeringen boven het wegdek zweven. Bedoeling is dat het een snelheidsremmend effect heeft. Samen met Beersel zal ook in Antwerpen en Bilzen de komende maanden een proefproject lopen.”

Mozkito

Reactie weggebruikers

De zebrapaden worden uitvoerig getest. “We kunnen niet inschatten hoe automobilisten gaan reageren: sommigen zullen hun snelheid minderen terwijl anderen misschien bruuske manoeuvres gaan uitvoeren”, beseft Weyts. “Onder meer camera’s zullen de reacties van de weggebruikers filmen. Net door die onvoorspelbaarheid lijkt ons deze locatie in Beersel ideaal. Aan de ene kant heb je een parking en aan de andere kant een grote meubelzaak. Regelmatig steken hier ook gezinnen met kinderen de weg over. Het is hier evenwel verantwoorder om dit zebrapad te testen in vergelijking met een schoolzone: de gevolgen bij een bruusk manoeuvre zijn hier veel beperkter dan op een plaats waar veel jonge kinderen lopen.”

Minister Ben Weyts (N-VA) steekt zelf ook de handen uit de mouwen.
Mozkito Minister Ben Weyts (N-VA) steekt zelf ook de handen uit de mouwen.

Selectief gebruik

De proefprojecten zullen enkele maanden lopen. “En als het gunstig bevonden wordt kunnen we dit uitrollen in bijvoorbeeld schoolomgevingen en aan sportclubs in de rest van Vlaanderen”, weet Weyts. “We willen het wel selectief inzetten om het afschrikeffect te behouden. Als je dit overal gaat toepassen hebben autobestuurders snel door dat ze aan eender welke snelheid over het zebrapad kunnen rijden. Het komt dus vooral waar het effect het grootst is ten voordele van de verkeersveiligheid van onze kinderen.”

Mozkito

Hogere kostprijs

Het aanleggen van zo’n 3D-zebrapad is wel duurder. “Bij een klassiek zebrapad is bij wijze van spreken enkel de kost van de verf nodig”, verklaart Weyts. “Hier wordt er echt roofing op het wegdek gebrand en dat kost enkele duizenden euro’s. Maar goed, als je daarmee de verkeersveiligheid kan verhogen, het aantal ongevallen kan laten dalen en zelfs levens kan redden dan is het de investering meer dan waard.” 

Mozkito
Mozkito
Mozkito23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  Als men in dit land ook al gaat freestylen met verkeersregels en verkeerscommunicatie zijn we ver van huis. Nu is er eenduidigheid, met dat soort gedoe niet meer. Niemand hoeft dit te interpreteren als een zebrapad omdat het er niet uitziet als. Mensen kunnen dit ook zien als streetart ! En dan als er iets gebeurt ... Kafka dus, en weggesmeten belastingsgeld. kompleet geschift.

 • chris delanghe

  Ronduit onverantwoord en zeer gevaarlijk. We mogen ervan uitgaan dat een automobilist weet wat en hoe een zebrrapad eruitziet? Dat is zelfs niet bij wet omschreven. Hier komen nog ongelukken van! Dat gaat alleen maar extra verwarring veroorzaken, onduidelijkheid en de aandacht afleiden !!! Stom dus. En bij ongelukken niks dan extra miserie met verzekeringen en allerhande extra gedoe!!

 • Jozef Vermeulen

  Dus de weg is volledig bedekt met witte, grijze en zwarte verf op die plaats. Dat gaat goed schuiven met een motor wanneer het heeft geregend.

 • Katherine Baker

  De mentaliteit van de autobestuurders moet veranderen ... minder egoïstisch op de weg ... daar gaat hun 3D zebrapaden niks aan veranderen. Iedere autobestuurder ziet de zebrapaden ... daar ligt het zeker niet aan, weggegooid belastingsgeld !

 • Abdel Nasser

  Als dit in een paniekreactie een ongeval veroorzaakt, wie is er dan verantwoordelijk?