Vanaf 1 juli kan je weer een plonsje wagen
in zwembad Provinciedomein Huizingen: “Verplicht ticket reserveren en leefregels altijd respecteren”

Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen, legt de maatregelen uit in het zwembad van Provinciedomein Huizingen.
Mozkito Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen, legt de maatregelen uit in het zwembad van Provinciedomein Huizingen.
Na het groene licht van de Veiligheidsraad om zwembaden weer open te stellen zal ook de provincie Vlaams-Brabant haar zwembaden in de recreatiedomeinen, zoals in het Provinciedomein in Huizingen, weer openen op 1 juli. Een bezoekje wordt echter nog niet meteen net als vroeger. Je moet reserveren, en om de afstand te kunnen garanderen heeft elke zwemmer recht op 10 vierkante meter zwembad. De provincie greep de opening aan om de ‘leefregels’ van het zwembad ook nog eens onder de loep te nemen. 

Wanneer je wil gaan zwemmen in het openluchtzwembad in het Provinciedomein van Huizingen zal je moeten reserveren en een online ticket kopen, maar plonsen kan dus eindelijk weer vanaf 1 juli. “We zijn blij dat we met deze zomerse temperaturen de zwembaden kunnen openen voor een frisse duik”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. “Om de veiligheid van de bezoekers en het personeel te waarborgen, moeten de bezoekers wel rekening houden met een aantal maatregelen. Zo moet je voldoende afstand bewaren van anderen en daardoor wordt de capaciteit verminderd tot 10 m² zwemoppervlakte per persoon. Voor het zwembad in Huizingen wil dat zeggen dat de capaciteit van ongeveer 2.000 personen teruggebracht wordt tot 120 per tijdsslot.”

Tijdssloten

Voor het zwembad in het Provinciedomein geldt er een beperking in de duur van je bezoek. Zo worden er twee tijdssloten voorzien: één in de voormiddag en één in de namiddag. Wie wil zwemmen moet reserveren door vooraf online een ticket te kopen via www.vlaamsbrabant.be/zwemmen. Je kan telkens maximaal zes tickets kopen om te gaan zwemmen en de kassa’s zijn enkel open om de online aangekochte tickets te controleren. Ter plaatse kan je dus geen inkom betalen. 

Kinderen tot 3 jaar mogen gratis binnen, tot 12 jaar betaal je 2 euro. Voor volwassenen die in de provincie Vlaams-Brabant wonen kost het 4 euro, volwassenen van buiten de provincie moeten 12 euro betalen. Voor bezoekers met een EDC kaart kost het bezoek 2 euro, net als voor zij die aangesloten zijn bij het steunpunt vakantieparticipatie. Personen met een begeleiderspas van Vlaams-Brabant mogen gratis komen zwemmen.

Een bezoekje aan het zwembad zal er niet zo uitzien als ervoor.
Mozkito Een bezoekje aan het zwembad zal er niet zo uitzien als ervoor.

Speciale rokerszone

Bovendien wordt roken enkel nog toegelaten op bepaalde plaatsen. “Het voorbije seizoen ontvingen we veel vragen over roken in de domeinen. Om een fijne dag voor iedereen te garanderen, voeren we geen algemeen rookverbod in, maar komen er rookvrije zones op plaatsen waar veel kinderen zijn. Concreet wil dat zeggen dat er een rookverbod geldt in de zwembaden en speeltuinen. De rookvrije zones worden aangeduid zodat er geen misverstanden kunnen zijn”, vult Schevenels aan.

Ten slotte dringt de gedeputeerde ook aan op het dragen van echte zwemkledij indien je het zwembad een bezoek wilt brengen. “Na de commotie van afgelopen zomer hebben we onze voorschriften verduidelijkt zodat er geen misverstanden meer kunnen zijn. Zo moeten heren een zwembroek dragen tot boven de knie en zonder zakken. Vrouwen moeten een eendelig, aansluitend en uit zwemstof gemaakt badpak dragen tot boven de knie, zonder zakken en tot boven de elleboog, tankini of bikini. Enkel een badmuts mag het hoofd bedekken.”