RESTO. Toma Maté (Beersel) ****

Interieur Toma Maté
Mozkito Interieur Toma Maté
Wil je eens heerlijk Argentijns eten? Dan hoef je niet naar Buenos Aires te gaan, maar wel naar Beersel. Daar vind je Toma Maté, een uitmuntend Argentijns restaurant in een rustiek kader.

Toma Maté verhuisde onlangs van het Herman Teirlinckplein naar de Steenweg op Ukkel. Een verhuis levert altijd risico’s met zich mee, bijvoorbeeld voor verlies van klanten. Daar heeft Toma Maté duidelijk geen last van. Wij gingen op een doordeweekse dinsdagnamiddag lunchen en het terras zat bomvol. Het restaurant is duidelijk gekend in de rand van Brussel.

Interieur en bediening

Eerst en vooral: het interieur is zéér mooi. Op warme dagen kan je terecht op het ruime terras, in de winter lijkt het ons erg leuk om binnen te genieten van een Argentijnse steak. Je voelt meteen de gezelligheid. Tweede conclusie? De bediening loopt als een stoomtrein. Ondanks het volle terras werd alles netjes op tijd genoteerd en kwam het eten op een mooi tempo. Je merkt meteen dat alles juist zit bij dit restaurant.

Fingerfood

Om de warmte tegen te gaan, neem ik me een Beersel Blond (4,90 euro). Een heerlijk licht blond biertje. Opmerkelijk: je kan enkel lokale bieren krijgen. Dat is toch wel een pluspunt. Eens niet de klassieke Belgische bieren, maar wel de lokale trots. Als fingerfood nemen we een bordje Italiaanse hesp (13 euro). Ondanks het stevige prijskaartje krijgen we een zeer klein bordje voor onze neus geschoven. De hesp is wel à la minute gesneden, maar voor deze prijs mocht er iets meer komen.

Voorgerecht

Mijn tafelgenote neemt als voorgerecht bouchot mosseltjes op Franse wijze (16,5 euro). In tegenstelling tot de fingerfood is dit wel een ruime portie. De mosseltjes zijn op de klassieke manier klaargemaakt, zoals een échte Belg het wil. Een sterke opener. Ik ga de Zuid-Amerikaanse toer op en neem empanadas met kalfsvlees en een sausje van jalapeños (15 euro). Eerlijk? Het is de eerste keer dat ik empanadas eet, maar het is verdomd lekker. Het bladerdeeg is knapperig, het kalfsvlees perfect op smaak gebracht. Een minpuntje? Het sausje van jalapeños mocht iets meer zijn. De smaken zijn goed, maar een beetje te weinig. De jalapeño-smaak komt amper boven de empanada uit.

Voorgerecht: Bouchot-mosseltjes op Franse wijze
Mozkito Voorgerecht: Bouchot-mosseltjes op Franse wijze
Voorgerecht: empanadas met kalfsvlees en een sausje van jalapeños
Mozkito Voorgerecht: empanadas met kalfsvlees en een sausje van jalapeños

Hoofdgerecht

Voor het hoofdgerecht kies ik een tartaar op Zuid-Amerikaanse wijze (19 euro). Zeker een aanrader: de tartaar is heerlijk gekruid. De licht pikante smaak gaat perfect samen met de bijbehorende groentjes. Mijn tafelgenote gaat voor een Argentijnse klassieker: gegrilde lomo van Argentijns rundvlees met chimichurrisaus (34,50 euro). Het vlees is gewoon perfect gebakken: mals, sappig én heerlijk gegrild. Nergens ga je een beter stuk vlees eten dan hier. Bij de filet pur hoort natuurlijk ook een portie frieten. Argentijns of niet: de frieten zijn gebakken in ossewit. Zoals het hoort. De chimichurrisaus is een emulsie op basis van olijfolie, jonge uien, peterselie, oregano, knoflook en pili-pili. Heel lekker, maar het is even wennen in combinatie met het vlees. Toch weer een klein minpuntje: het bijbehorende slaatje - waar je 3 euro voor betaald - is flets en smaakloos. Spijtig dat je daarvoor moet bijbetalen.

Hoofdgerecht: gegrilde lomo van Argentijns rundsvlees met Chimichurrisaus
Mozkito Hoofdgerecht: gegrilde lomo van Argentijns rundsvlees met Chimichurrisaus
Hoofdgerecht: tartaar op Zuid-Amerikaanse wijze
Mozkito Hoofdgerecht: tartaar op Zuid-Amerikaanse wijze

Dessert

Als dessert laat ik me verrassen door een Don Pedro (8,50 euro). Dat is ijs van dulce de leche, vanille-ijs, gekarameliseerde nootjes, slagroom en whisky. Ik hoor u denken: whisky in een dessert? Zeker eens uitproberen. Het geeft een bom van smaken. Het ijs is zeker niet om over naar huis te schrijven, maar de combinatie is gewoon top. Mijn tafelgenote koos voor een iets klassieker dessert: huisbereide crème brûlée (7,50 euro). Die is goed, maar niet echt top. Ze vraagt zich wel af of hij vers gemaakt is.

Dessert: huisbereide crème brûlée (7,50 euro)
Mozkito Dessert: huisbereide crème brûlée (7,50 euro)
Dessert: Don Pedro
Mozkito Dessert: Don Pedro

Conclusie

Toma Maté is zeker de moeite waard om eens langs te gaan. Ze houden de Argentijnse eer hoog, met vooral uitstekende vleesgerechten. Viva Argentina!

Eten: 8/10 - Bediening: 8/10 - Interieur: 8,5/10

Voorgerecht: 13-17 euro

Hoofdgerecht: 17-35 euro

Dessert: 7,5-13,5 euro

Info

Adres: Steenweg op Ukkel 75, 1650 Beersel

Telefoon: 02 376 00 48

Websitewww.tomamate-restaurant.com

Openingsuren

Dinsdag tot en met vrijdag: 12 uur-14 uur; 18.30 uur-22 uur

Zaterdag: 18.30 uur - 22 uur

Zondag en maandag: gesloten
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Alison Orlans

    Bij toma mate is alles huisgemaakt van hoofdgerecht tor nagerecht, super lekker en gezellig restaurant!