Politie keurt actie Francisco af: “Enkel de politie heeft een monopolie op het legaal uitoefenen van geweld”

Francisco (hier centraal tussen zijn ouders) is voor heel wat Vlamingen een echte held, al riskeert hij vervolging voor poging tot moord.
Mozkito Francisco (hier centraal tussen zijn ouders) is voor heel wat Vlamingen een echte held, al riskeert hij vervolging voor poging tot moord.
De lokale politiezone Zennevallei zegt het voorval van zaterdagnacht in Beersel te betreuren. Een negentienjarige ging daar eigenhandig achter enkele dieven aan en riskeert nu voor de rechter te komen wegens poging tot moord. “Beperk u tot wettige zelfverdediging”, luidt het.

De 19-jarige Francisco Da Silva werd door heel wat inwoners van Beersel, en met uitbreiding van Vlaanderen, uitgeroepen tot een grote held. Hij betrapte zaterdagnacht in de Batenborg mannen die in de bestelwagen van zijn buur aan het inbreken waren. Hij zette de achtervolging in, maar die eindigde niet veel verder. Wat er daar exact gebeurde, wordt nog onderzocht, maar feit is dat Francisco de vluchtwagen ramde en een van de daders geraakt werd door een wagen. 

Het parket Halle-Vilvoorde bracht de jongen voor de onderzoeksrechter voor poging tot moord en verboden wapenbezit. “Wij betreuren het voorval”, zegt Jeroen Beke Smets, woordvoerder bij de politiezone Zennevallei. “De feiten tonen aan dat je van een slachtofferrol plots kunt evolueren naar een daderrol – en dit ondanks de beste bedoelingen van de man. Enkel de politie heeft een monopolie op het legaal uitoefenen van geweld. We raden iedereen dan ook aan om bij verdachte zaken of het betrappen van daders onmiddellijk het noodnummer 101 te bellen. Beperk u tot de wettige zelfverdediging wanneer u een eventuele aanval moet afweren.” 

De politie benadrukt wel opnieuw dat het de burgers nodig heeft. “Zij vormen de grootste bron van informatie voor ons”, luidt het. “Persoonsbeschrijvingen, nummerplaatgegevens en vluchtrichtingen zijn maar enkele voorbeelden. Die informatie die ons wordt aangeleverd, kan van cruciaal belang zijn.”

Camerabewaking

De inwoners van de Batenborg zelf gaven ook aan begrip te hebben voor de reactie van Francisco. Volgens hen is het al zeker de tiende inbraak of poging op hun stukje van de straat waar nog geen tien woningen staan. Ze vroegen in het verleden al camera’s en zullen de vraag nu opnieuw stellen. Klaas Slootmans (Vlaams Belang) ijverde onlangs nog toevallig voor een uitbreiding van het aantal bewakingscamera’s in de gemeente, maar burgemeester Hugo Vandaele (CD&V) gaf aan daar niet zomaar op in te gaan gezien de hoge kostprijs en het extra inzetten van personeel voor het bekijken van de beelden. Enkel op vraag van de politie kan dat bekeken worden als zij het op een locatie nodig vinden. 

“Bij misdrijven stijgt de vraag naar bijkomend cameratoezicht”, zegt politiewoordvoerder Jeroen Beke Smets. “Er werd de laatste jaren al fors geïnvesteerd in verschillende soorten camera’s: gaande van ANPR-camera’s tot mobiele camera’s. De vraagt tot uitbreiding wordt in nauw overleg met de gemeentebesturen besproken. Hierbij hoort ook een continue evaluatie waarbij rekening gehouden wordt met verschillende aspecten.” 
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean De Grande

  De politie benadrukt wel opnieuw dat het de burgers nodig heeft. Het probleem is dat zij er niet zijn als de burger hen nodig heeft.

 • Nicolas 'S Jongers

  Je moest fier zijn op die jongen of hebben ze liever gasten die brandweer mensen aanvallen

 • ronan vanderstukken

  Wanneer komt de politie , als de dieven al een half uur weg zijn .Wanneer komt er een wet dat de brave burger zijn eigendommen mag beschermen .

 • Terence Van Geluwe

  als je politie belt zijn daders allang verdwenen. En worden ze nooit gevat. Straks moeten we onszelf nog verdedigen tegen de politie. Straks worden we nog verplicht een burgerwacht op te richten . Of om een nieuwe revolutie te ontketen waar de belg weer wordt beschermt ipv de rest.

 • renee lissens

  Nu zijn de daders zeker werkonbekwaam? nu kunnen ze ocharme niet meer gaan stelen van de werkende BELG !!!