Exclusief voor abonnees

Peter Van Rompuy (CD&V): “Minder tweeten en kibbelen, méér bezig zijn met dossiers. Ik doe aan fatsoenlijke politiek”

Vlaams-Brabantse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement hoopt dat CD&V niet richting oppositie geduwd wordt

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Vijf jaar geleden trok Peter Van Rompuy (39) bij de Vlaamse verkiezingen nog als Leuvenaar de CD&V-lijst voor Vlaams-Brabant. Vandaag woont hij in de Zennevallei aan de andere kant van de provincie en trekt hij als fractieleider in het Vlaamse Parlement naar de kiezer. Scherpe tweets hoef je van hem niet te verwachten, maar dat betekent niet dat hij geen mening heeft. “Ik ken mijn dossiers”, zegt hij vol vertrouwen. “Ik doe aan politiek op een fatsoenlijke manier. Misschien vinden de mensen dat wel meer dan ooit belangrijk.”
Peter Van Rompuy
Baert Marc Peter Van Rompuy

Peter Van Rompuy beleefde zijn jeugd in en rond Sint-Genesius-Rode en woont sinds enkele jaren met zijn gezin opnieuw in buurgemeente Beersel. “Ik woon op zeven minuten van de plek waar ik opgroeide. Het voordeel is dat ik de twee arrondissementen van de provincie nu heel goed ken. Beersel is een landelijke gemeenten op een steenworp van Brussel. De hele problematiek van de verstedelijking is daardoor hoger op mijn politieke agenda komen te staan.”

U vraagt alvast meer aandacht voor die kleine gemeenten in de schaduw van grootsteden.

“Ik pleit voor een betere verdeling van de middelen in het Gemeentefonds. Het fonds geeft geld aan de gemeenten, maar er zijn grote verschillen. In Antwerpen is dat 1.300 euro per inwoner, in Leuven nog 500, in Vilvoorde 300 en in mijn gemeente Beersel nog amper 150 euro. Dat is één tiende van wat men per persoon spendeert in Antwerpen. Maar ook in de landelijke dorpen in de Vlaamse Rand worden we geconfronteerd met grootstedelijke problemen en beschikken we niet over de middelen om daar iets aan te doen.”

Die middelen kunnen dan gebruikt worden om nieuwkomers op te vangen die zich vanuit de Brussel in de rand vestigen?

“Nieuwkomers die zich in de Vlaamse Rand vestigingen moeten we integreren. Er moeten voldoende inburgeringscursussen zijn. Daar kan zeker nog een tandje bijgestoken worden tijdens de volgende legislatuur. Er moet zeker ingezet worden op de kennis van de taal en het onderwijs. Onze minister van onderwijs (Hilde Crevits, red.) heeft nog maar pas het voorstel gelanceerd van de taalturbo. In scholen waar er een taalproblematiek is, kan een taalcoördinator met de leerlingen bekijken wat het niveau van het Nederlands is en een aangepast traject bepalen.

Peter Van Rompuy
Baert Marc Peter Van Rompuy

Ons onderwijs kreeg wel een slecht rapport, de kwaliteit daalt. Uw partij leverde de voorbije vijf jaar de onderwijsminister.

Je hebt 30% van dit artikel gelezen
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bart Van Ransbeeck

    tof jobken he , t parlement , ene keer per week in vloeren zeteltjes zitten en palaberen en daarvoor 7000 netto per maand , en dan niet beseffen welk een impakt hun regeltjes hebben op de overgrote meerderheid vd demokratie die ver onder de 7000/m verdient