Osteopaat riskeert cel voor tbc-dood patiënt (14): “Onze dochter is de speelbal van een twist tussen artsen”

Een huisarts onderzocht het meisje twee maanden voor haar dood en adviseerde de pleegouders om foto’s te laten nemen, maar die sloegen die raad in de wind. Ze trokken naar een osteopaat in Beersel, die een alternatieve diagnose en behandeling voorstelde. (Illustratiefoto)
ANP XTRA Een huisarts onderzocht het meisje twee maanden voor haar dood en adviseerde de pleegouders om foto’s te laten nemen, maar die sloegen die raad in de wind. Ze trokken naar een osteopaat in Beersel, die een alternatieve diagnose en behandeling voorstelde. (Illustratiefoto)
Een osteopaat uit Alsemberg (57) riskeert 2,5 jaar cel voor de behandeling van een 14-jarig meisje dat stierf aan de gevolgen van tuberculose. Volgens het parket stelde Christopher R. (57) verkeerde diagnoses en gaf hij het meisje homeopatische geneesmiddelen. De pleegvader van de overleden Liana wil helemaal geen rechtszaak: “Onze dochter is de speelbal van een twist tussen artsen.”

“Elke dag huil ik nog om Liana.” De pleegvader van het Angolese meisje dat in 2006 vanuit Nederland naar België kwam als niet-begeleide minderjarige vind het vervelend dat haar verhaal vier jaar na haar dood weer in de pers komt. Nadat Liana stierf kwam de zaak ook al uitgebreid in het nieuws. Haar hele school moest getest op tuberculose omdat Liana aan de ziekte leed. “Al vier jaar kunnen wij Liana’s overlijden niet verwerken. Wij hebben nooit om een gerechtelijk onderzoek gevraagd. Nooit zochten we een schuldige. We lijden er enorm onder dat het parket al vier jaar wél iemand de schuld wil geven. Daardoor kunnen wij het niet afsluiten.”

Liana overleed in mei 2015. De huisarts had haar twee maanden voordien antibiotica voorgeschreven en doorverwezen naar het ziekenhuis om longfoto’s te maken.

Heeft hij fouten gemaakt? Dat kan. Maar wie ben ik om hem iets te verwijten?

Pleegvader Liana

“De antibiotica hielpen niet”, zegt Liana’s pleegvader, die niet met zijn naam in de krant wil. “Dus gingen we naar onze osteopaat. Hij heeft zijn best gedaan om haar te helpen. We komen overigens nog steeds bij hem in de praktijk. Heeft hij fouten gemaakt? Dat kan. Maar wie ben ik om hem iets te verwijten?”

De pleegouders van Liana gaan donderdag niet naar de rechtszaak in het Brusselse justitiepaleis. Daar zal advocaat Jef Vermassen de osteopaat uit Alsemberg verdedigen. “Mijn cliënt heeft geen diagnoses gesteld”, benadrukt hij. “Zijn behandeling was uitsluitend ondersteunend. Hij heeft de ouders nooit afgeraden om de adviezen van hun twee andere huisartsen te negeren. Hij was zelfs degene die haar uiteindelijk naar de spoeddienst heeft gestuurd.” Bovendien betwist Vermassen dat er een oorzakelijk verband is tussen de dood van het meisje en de osteopathische behandeling.

Koorts

Het parket van Halle-Vilvoorde ziet dat anders. In 2015 kregen ze daar via de Provinciale Geneeskundige Commissie en de Orde der Artsen een klacht binnen van een kinderarts bij het UZ Gent. Daar werd Liana in mei 2015 binnengebracht op de spoeddienst. In datzelfde ziekenhuis stierf ze twee weken later aan de gevolgen van tuberculose. Volgens de kinderarts had het meisje nog gered kunnen worden als ze correct was behandeld. “De osteopaat mocht geen geneeskunde beoefenen”, zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. “Toch zijn er voldoende aanwijzingen dat hij dat wél deed. Hij stelde diagnoses: asbestbesmetting, depressie, verminderde immuniteit. Hoewel het meisje bleef vermageren en hoge koorts had, bleef hij haar pleegouders gerust stellen. De koorts toonde dat de behandeling werkte.”

De osteopaat riskeert in totaal 2,5 jaar cel. Twee jaar voor onopzettelijke doodslag en nog eens een half jaar voor het onwettig uitoefenen van de geneeskunde.

Wij hebben meer het gevoel dat de rechtszaak draait om een twist tussen de klassieke geneeskunde en de osteopathie. Die polemiek hoeft van ons niet

Pleegvader Liana

“Wij hebben meer het gevoel dat de rechtszaak draait om een twist tussen de klassieke geneeskunde en de osteopathie. Die polemiek hoeft van ons niet”, zegt Liana’s pleegvader. “Onze osteopaat heeft toen zijn hulp aangeboden. Ik denk dat ze hem dat niet in dank afnamen. In het UZ Gent hebben ze ons tot drie keer toe gezegd dat ze Liana konden genezen. Liana is uiteindelijk alsnog gestorven aan een hersenbloeding.”

De osteopaat heeft intussen nog steeds een praktijk. “Wij kunnen hem geen beroepsverbod opleggen”, legt Michel Deneyer van de Orde der Artsen uit. “Hij is immers geen arts. Over osteopaten hebben wij niets te zeggen. Het enige dat wij in dit soort zaken doen is klachten doorgeven aan het gerecht. Het parket beslist dan of ze die verder onderzoeken.”
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gunther De Vrieze

  @ Robert Van Gucht : het is een osteopaat die een natuurlijk(e) middel(en) zou aangeraden hebben en inderdaad geen echte homeopathie. Volgens zijn advocaat zijn deze middelen in verschillende winkels beschikbaar, daaruit begrijp ik toch dat het geen homeopathie is.Maar wel handig om op die manier 2 belangrijke alternatieve therapieën door het slijk te halen en de mensen er weer bang of boos voor te maken.

 • Robert Van Gucht

  Is hier geen sprake van naamsverwarring? Een osteopaat geeft geen medicatie maar een behandeling familie cfr kine. Dit beroep is ook gereglementeerd meende ik. Gaat het hier niet om een homeopaat? Homeopathie is al heel lang een doorn in het oog van vele medici hoewel er zeer veel prachtige resultaten mee bereikt worden. Ook sommige dokters maken er gebruik van waar mogelijk. ( bijwerkingen) Ik kan mij natuurlijk niet uitspreken over dit specifieke geval en de kennis van deze bepaalde persoon.

 • Gunther De Vrieze

  Er is iets heel verdachts aan de hele zaak : 31 jaar ervaring en nu (afgaand op de informatie die momenteel gedeeld wordt) één overlijden op zijn geweten. Hoeveel dokters kunnen dit zeggen? Reken er maar op dat deze man al veel eerder voor het gerecht verschenen was als hij voordien fouten had begaan. Iets waar menige dokters van ontzien worden.

 • Pascal De Dene

  Daar zaten we op te wachten natuurlijk! Er is een osteopaat mogelijkerwijs, 'indirect' nota bene, verbonden aan het overlijden van een patiënt. Iedereen in rep en roer! Check HLN (24/10/2017): "Elke dag 5 tot 6 overlijdens na medische fout!" Maar daar wordt natuurlijk met geen haan naar gekraaid. Het vonnis van de de osteopaat is al gemaakt... Triestige mensen allemaal... Jullie zouden beter eerst luisteren naar de betrokken partijen.... hij die onschuldig is gooie de eerste steen...

 • Hank Ule

  Oh ja de klassieke geneeskunde weet alles, God de Dokter...en toch vallen er elk jaar tienduizenden doden tengevolge van foute medicatie en foute diagnoses. Als ik het goed lees is er een Dr. In het verhaal die anti-biotica heeft voorgeschreven, wat met zijn foute diagnose?