Ook acht sociale woningen gepland boven school

GEMEENTE WIL KLEUTERSCHOOL UITBREIDEN

DB Architecten/Mozkito
Er liggen plannen op tafel om de kleuterschool van Huizingen uit te breiden met de bouw van een nieuwe vleugel. Het nieuwe schoolgedeelte wordt gecombineerd met acht sociale woningen. "Dit is uniek in Vlaanderen", zegt onderwijsschepen Jo Vander Meylen (CD&V).

Momenteel gaan er 175 kleuters naar de gemeentelijke kleuterschool van Huizingen langs de Vaucampslaan. "Maar de schoolbevolking is de laatste jaren enorm gegroeid", zegt schepen Vander Meylen.


"Elk hoekje van de school is in gebruik genomen, meer kunnen we niet doen. De kleuterschool heeft nood aan twee nieuwe klaslokalen, een bergruimte voor de turnzaal, extra sanitair voor kleuters en personeel en een multifunctionele ruimte. Een nieuw schoolgebouw moet aan al deze voorwaarden voldoen. Modern onderwijs moet gegeven worden in moderne gebouwen. Dat staat buiten kijf."

Twee 3D-beelden van de nieuwe vleugel van de kleuterschool van Huizingen. Bovenop komen acht sociale woningen.
DB Architecten/Mozkito Twee 3D-beelden van de nieuwe vleugel van de kleuterschool van Huizingen. Bovenop komen acht sociale woningen.

Minder bouwgronden

En daar stopt het project niet. Boven de school worden acht sociale woningen geplaatst. Het gemeentebestuur wil iedere oppervlakte maximaal benutten.


"De sociale woningen bij de school hebben heel wat functies. Het is een grote besparing voor de bouwkost. Voorts is alles op loopafstand bereikbaar. Buiten de sociale schooluren is er een zekere sociale controle aanwezig door de bewoners. En de vrije bouwgronden in Beersel worden schaarser en schaarser. In de toekomst moeten we zorgvuldiger omspringen met de beschikbare oppervlaktes. De gemeente blijft daardoor leefbaar."

Schepen van onderwijs Jo Vander Meylen (CD&V).
Mozkito Schepen van onderwijs Jo Vander Meylen (CD&V).

Grote uitdaging

Beersel gaat voor het project in zee met Woonpunt Zennevallei. Directeur Bart Vrancken is enthousiast over het unieke bouwproject. "Het is een hele uitdaging om dit voor mekaar te krijgen", aldus Vrancken. "Maar dat maakt het zo leuk. Nergens in Vlaanderen ga je dit vinden. Daarom willen we er zéker onze schouders onder zetten." Wanneer het nieuwe project van start gaat, is nog niet duidelijk. Het gemeentebestuur zal het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) subsidies contacteren om subsidies te verlenen aan het project. "Maar dit komt er sowieso", zegt burgemeester Hugo Vandaele (CD&V). "We kleven er nog geen streefdatum op, want er is nog heel wat werk voor de boeg. Er moet onder meer nog budget vrijgemaakt worden, en in deze tijden is dat niet zo simpel. Binnenkort wordt het ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) gestart. Hopelijk krijgen we daarna positief nieuws over de subsidieaanvraag."


Het volledige kostenplaatje bedraagt 4.300.000 euro.


Ten slotte kondigde het gemeentebestuur ook de bouw van 17 sociale woningen aan op het terrein waar momenteel het restaurant 't Groen Blaffetuurke zich bevindt. 't Groen Blaffetuurke werd bekend bij het grote publiek door de Vlaamse kaskraker Hector. Doordat het restaurant al een lange tijd leegstaat, wordt het gebouw afgebroken. "In de plaats komen 17 sociale woningen en een ondergrondse parking. Ook hierbij is Woonpunt Zennevallei onze partner", aldus Vander Meylen.