Luc Wauters (60) wil 60 kilometer fietsen in een uur tijd

Luc Wauters (rechts) in het atelier van Brukom Bikes waar zijn fiets wordt klaargestoomd.
Foto Mozkito Luc Wauters (rechts) in het atelier van Brukom Bikes waar zijn fiets wordt klaargestoomd.
Luc Wauters uit Huizingen bereidt zich voor op een nieuwe recordpoging. Hij wil op 20 juni op de wielerpiste in Affligem op een uur tijd zestig kilometer fietsen achter een derny.

Luc Wauters wil nog een keer stunten op de fiets. In 2011 reed hij voor het laatste rondjes op een piste achter de derny om 1.000 kilometer te fietsen op 24 uren tijd. Na een zware val moest hij de strijd staken. "Maar nu ik zestig jaar geworden ben, wilde ik nog eens iets proberen", vertelt Luc. "Opeens schoot het mij te binnen om een uur lang op de piste rondjes te rijden en zo 60 kilometer te fietsen. Dat komt mooi uit met mijn leeftijd."


Zoals steeds wil Luc met zijn recordpoging een goed doel steunen. "De opbrengst gaat naar De Poel, de organisatie van de streek die mensen met een beperking opvangt. Ik ga steunkaarten verkopen en ook de opbrengst van de dag zelf gaat naar De Poel."


Voor zijn recordpoging wijkt Luc uit naar Affligem. Daar krijgt hij de hulp van wielerclub Dokter Tistaertvrienden maar ook helpers van Buizingen Sportief en wielerclub Rangers staan paraat om Luc te helpen. "We gaan er een echt feest van maken", zegt Luc. "Ik wil bewijzen dat een gepensioneerde man met twee knieprotheses wel nog wat kan doen. Het programma loopt vanaf 15 tot 22 uur en om 17 uur start ik met de recordpoging. Ik hoop vooral dat het weer goed is. Daarom dat er wat marge op zit, als er te veel wind staat, kan ik nog even wachten." Luc laat intussen zijn fiets verbouwen bij Brukom Bikes in Sint-Pieters-Leeuw. "Een oude fiets die ik al jaren heb. Die dateert denk ik nog uit de jaren vijftig. Het zadel ziet er niet comfortabel uit maar voor mij is het perfect. Het stuur heb ik omgekeerd laten monteren en er zit ook een groter tandwiel op. Alles moet goed zitten die dag en dus ook mijn materiaal."


Na de recordpoging iets na 18 uur ook nog eens Yves Segers op aan de piste. "Ik heb aan alles gedacht", zegt Luc nog. "Voor mij is het al geslaagd als veel mensen een plezante namiddag gehad hebben." (BKH)