Huis Herman Teirlinck komt weer tot leven

ZATERDAG EERSTE GASTEN OVER DE VLOER, VOLGEND JAAR START RESTAURATIE?

Organisatoren Hugo De Greef en Sigrid Bousset in de tuin van Herman Teirlinck met op de achtergrond het huis waar de schrijver tot aan zijn dood in 1967 woonde.
Mozkito Organisatoren Hugo De Greef en Sigrid Bousset in de tuin van Herman Teirlinck met op de achtergrond het huis waar de schrijver tot aan zijn dood in 1967 woonde.
Vier jaar nadat het Huis van Herman Teirlinck in Beersel de deuren sloot, worden er dit weekend opnieuw gasten ontvangen. Zaterdag lezen topacteurs zoals Jan Decleir en Dirk Roofthooft voor uit het werk van Teirlinck. Het is het eerste evenement dat georganiseerd wordt door de nieuwe vzw het huis van Herman Teirlinck. Initiatiefnemers Hugo De Greef en Sigrid Bousset hopen intussen dat de restauratie van de woning en de tuin volgend jaar kan starten.

Het was gisteren voor het eerst in jaren nog eens druk in en rond de woning van Herman Teirlinck. Een elektricien legde kabels in de tuin, intussen werd materiaal aangevoerd en in de woning begon een grote schoonmaak. Maandag pas werd de akte verleden en werd zo de verkoop van het beschermde huis van Herman Teirlinck officieel. De nieuwe eigenaar is de West-Vlaamse ondernemer Gino Coorevits maar in de praktijk is het de vzw het huis van Herman Teirlinck dat de woning en de bijhorende tuin beheert. "We hebben geen tijd te verliezen", zegt Hugo De Greef. "Dit zijn voorlopige werken. De elektriciteit wordt hersteld en vervangen, we laten verwarming installeren en alles moet opgepoetst worden. We willen de mensen zaterdag toch wel deftig en veilig ontvangen."

In het huis worden de eerste klusjes opgeknapt.
Mozkito In het huis worden de eerste klusjes opgeknapt.

Hommage

Zaterdag 11 november tekenen François Beukelaers, Jan Decleir, Inge Paulussen, Dirk Roofthooft, Ann Tuts, Hilde Uitterlinden en Lucas Vandervost present om er fragmenten voor te lezen uit het werk van Teirlinck. De man geldt nog steeds als een van Vlaanderens grootste schrijvers en wordt ook wel de 'godfather' van het theater in Vlaanderen genoemd. "Het is net vijftig jaar geleden dat Teirlinck overleed", zegt Sigrid Bousset. "Het was voor ons belangrijk dat we dan ook dit jaar nog iets konden organiseren in het huis. Het is een hommage aan Teirlinck en tegelijk het begin van de nieuwe werking in en rond zijn woning."


Die eerste activiteit is al meteen uitverkocht maar iedereen is zondag wel welkom voor een opendeurdag. "We hopen veel mensen uit de streek te ontvangen", zegt Bousset. "Het huis zal een plaats worden waar auteurs en kunstenaars elkaar kunnen treffen en dat overstijgt natuurlijk de gemeente, maar tegelijk willen we net dat ook de cultuurliefhebbers uit de streek hier graag komen. Daarom namen we al contact op met cultureel centrum de Meent en de bibliotheek. In onze raad van bestuur zetelen ook heel wat leden uit de buurt en zelfs uit de gemeente."


Intussen kunnen mensen ook 'vriend des huizes' worden door 100 euro of meer over te maken aan de organisatie. "Veertig mensen deden dit al op nauwelijks tien dagen tijd", zegt De Greef. "Dat toont aan dat veel mensen ons project genegen zijn. Intussen bereiden we zelf de restauratie voor van het gebouw. Er is al een dossier ingediend bij het Agentschap Onroerend Erfgoed om het als open erfgoed te restaureren. We hopen daarmee volgend jaar te kunnen starten zodat in 2019 de woning en de tuin opnieuw in ere hersteld zijn."

Woning voor auteurs

Op de gelijkvloerse verdieping zullen dan regelmatig activiteiten plaatsvinden. De bovenverdieping wordt ingericht als woning. "Daar kunnen auteurs dan korte periodes verblijven", legt Bousset uit. "Dit is een mooie omgeving voor auteurs. Er zullen zich zeker auteurs aanbieden en we gaan zelf ook op zoek naar mensen. Na verschillende jaren leegstand willen we nu opnieuw leven brengen in het huis."


Op zaterdag 16 en zondag 17 december is er al weer een opendeurweekend nadat een dag eerder de biografie van Herman Teirlinck wordt voorgesteld. Alle info is terug te vinden op www.huisvanhermanteirlinck.be.