Fietsenmaker en ex-wielrenner Flup Vandenbrande (63) gaat op pensioen

Vandenbrande Sport in Dworp krijgt vanaf november nieuwe uitbater

Flup Vandenbrande in zijn atelier, waar hij jarenlang fietsen herstelde.
Mozkito Flup Vandenbrande in zijn atelier, waar hij jarenlang fietsen herstelde.
Voormalig profwielrenner en fietsenmaker Jean-Philippe 'Flup' Vandenbrande (63) gaat met pensioen. Zijn winkel Vandenbrande Sport wordt volgende maand overgenomen. "Door de komst van de elektrische fietsen is er veel veranderd in deze stiel, en ik zag het niet meer zitten om me nog eens bij te scholen."

De enige fietsenmaker in Dworp maakt zijn winkel stilaan leeg. Een winkel die Flup in 1990 opende, meteen na het einde van zijn profcarrière. "Ik verkocht eerst sportartikelen", vertelt hij. "Voor atleten, zwemmers, en andere sporters. Maar na enkele jaren besefte ik dat er met die spullen geen geld te verdienen viel. Ik verkocht bijvoorbeeld een paar schoenen uit een reeks, en bleef dan met de rest zitten. Daarom heb ik me omgeschoold tot fietsenmaker. Ik ben nog begonnen met vier kinderfietsjes, wat kabels en 'vijzen' — ik weet nog hoe ik in het begin naar een concurrent in Halle reed om er een kabeltje te gaan halen. Toen hij me herkende, gaf hij me toch de raad om mijn materiaal 'in het groot' aan te kopen. (lacht)"

Beugefietst

Al had de fiets op zich niet echt geheimen voor Flup. Hij won in 1978 een rit in de Ronde van Spanje, reed zeven keer de Ronde van Frankrijk uit, en behaalde ook ereplaatsen in klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Brussel. Sinds zijn 15de zat hij al op de koersfiets. "Het is een carrière die al lang achter mij ligt, maar die ook nu nog wel eens af en toe in de winkel ter sprake komt", aldus Flup. "De oudere klanten hebben me vaak nog zien koersen, en de jongeren hebben hun vader of grootvader wel eens over mij horen vertellen. Ik heb me in die periode zeker geamuseerd op de  fiets, maar toen ik er eind jaren 80 mee stopte, had ik het wel even gehad. Ik had zoveel gefietst dat het eigenlijk niet leuk meer was. Toen ben ik beginnen lopen, want bewegen heb ik altijd graag gedaan. Intussen heb ik wel een elektrische fiets en een mountainbike, maar ook een koersfiets waar ik de laatste jaren toch weer graag mee rondrijd. Vanaf volgende maand hoop ik eigenlijk weer meer te fietsen. Al trek ik er ook nu al eens op uit met mijn vrouw. Dan maken we tochtjes langs het Kanaal Brussel-Charleroi, of richting het Pajottenland."

Ik heb 48 jaar gewerkt. Vanaf volgende maand hoop ik weer wat meer te kunnen fietsen

Flup Vandenbrande

Vanaf volgende maand zal Vandenbrande Sport een nieuwe uitbater hebben. "De klanten zullen dus niet in de kou staan", zegt Flup. "Maar voor mij is het goed geweest. De stiel is enorm veranderd, zeker sinds de opkomst van de elektrische fiets. Vroeger was dat allemaal mechanisch, maar nu moet je een fiets veel sneller naar de fabrikant sturen wanneer er iets mis mee is. Je hebt als fietsmaker soms nog maar weinig 'inspraak', en dat is niet meer aan mij besteed. Ik had geen zin meer om me nog eens om te scholen. Mijn opvolger volgt die opleiding wel en zal de klanten dus met plezier verder kunnen helpen. Maar ik heb zelf 48 jaar gewerkt. Wat rust heb ik nu ook wel verdiend. (lacht)"

Vandenbrande Sport in Dworp  krijgt volgende maand een nieuwe uitbater.
Mozkito Vandenbrande Sport in Dworp krijgt volgende maand een nieuwe uitbater.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.