Buurman Ben Weyts na de toeterende taxi’s: “Ik dacht dat er een trouwstoet door het dorp reed”

Buurman René De Jonge kwam buiten kijken naar wat er gebeurde toen er een taxicolonne door Dworp reed.
Mozkito Buurman René De Jonge kwam buiten kijken naar wat er gebeurde toen er een taxicolonne door Dworp reed.
Wie vrijdagochtend wilde uitslapen in Dworp was er aan voor de moeite. Een colonne van een honderdtal taxichauffeurs reed om 6 uur luid toeterend het dorp binnen om minister Ben Weyts wakker te schudden. Dat ze tegelijk ook de Dworpenaren uit hun nachtrust haalden, vonden ze zelf niet zo erg. “We blokkeren de snelwegen niet”, zegt Pierre Steenberghen.

Een langgerekte stoet van taxichauffeurs reed vrijdagochtend via de Alsembergsesteenweg het dorp binnen. Via de smalle straatjes ging het richting het huis van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). De boze taxichauffeurs maakten zo hun ongenoegen duidelijk over het taxidecreet dat op tafel ligt. Er worden enkele beperkingen opgeheven, maar de taxichauffeurs vrezen dat bedrijven als Über zo vrij spel krijgen. “Als het taxidecreet er komt, zal dit het resultaat zijn”, zegt taxichauffeur Michel Vandervoort. “Dan rijden er binnenkort in elk dorp honderd taxi’s rond. Het wordt een sociaal bloedbad, want er worden amper nog regels opgelegd.”

Taxichauffeur Michel Vandervoort was een van de actievoerders.
Mozkito Taxichauffeur Michel Vandervoort was een van de actievoerders.

Inwoners intimideren

De minister besloot om de taxichauffeurs niet te woord te staan. “Ik heb die mensen al verschillende keren ontvangen op mijn kabinet, maar thuis doe ik dat niet”, vertelde minister Weyts op Qmusic. “Ik weet niet wat de mensen in Dworp hiermee te maken hebben. Ik vind het absoluut niet gepast. Denken ze echt dat ik nu positiever ga worden door hier de inwoners te intimideren? Ik snap de bedoeling niet.”

Ik heb deze mensen al verschillende keren ontvangen op mijn kabinet, maar thuis doe ik dat niet. Ik vind hun actie absoluut niet gepast en begrijp de bedoeling niet. Denken ze echt dat ik positiever ga worden door de inwoners hier te intimideren?

Ben Weyts (N-VA) vrijdagochtend op Qmusic

De buren van Ben Weyts wisten eerst niet wat er gebeurde. “We zijn uit ons bed getoeterd”, vertelt buur René De Jonge die wat verderop woont. “Ik dacht eerst dat er een Turkse trouwstoet door het dorp reed. Maar ik vond het wel vreemd dat die zo vroeg ‘s ochtends rondreden. Nu zie ik dat het taxichauffeurs zijn.”  De Jonge vond het niet zo erg. “Het zijn nog brave mannen. Ik ben bijna twintig jaar vakbondsafgevaardigde geweest en wij voerden op een andere manier actie. Ik heb de directeur van het bedrijf nog opgesloten in zijn bureau.” 

De Jonge wist wel dat de minister de chauffeurs niet zou ontvangen. “Ik ken Ben”, zegt hij. “Die zal er zich niet te veel van aantrekken. Die mannen wilden vooral aandacht en dat is toch mooi gelukt.” 

Even stond het verkeer wel stil op de Alsembergsesteenweg toen de taxi’s zelf even halt hielden, maar uiteindelijk bleef de hinder op de weg beperkt. 

Een lange stoet van wel honderd taxi's reed door de kleine straatjes van Dworp.
Mozkito Een lange stoet van wel honderd taxi's reed door de kleine straatjes van Dworp.

De politie kwam net voor 7 uur ook ter plaatse en bemiddelde tussen de minister en de taxichauffeurs. Enkele wagens werden voor de oprit van de minister geparkeerd. De politie noteerde wel de gegevens van de taxichauffeurs maar besliste om geen boetes uit te delen. Woordvoerder Pierre Steenberghen van taxifederatie GTL-Taxi benadrukte dat de chauffeurs echt wel nagedacht hadden over de actie. “We willen natuurlijk dat we gehoord worden maar we willen de mensen ook geen kwaad doen”, zegt Steenberghen. “Daarom beslisten we om zo vroeg uit te rijden en de actie om 8 uur stoppen. Dan beginnen de scholen en kunnen de ouders hun kind zonder problemen afzetten. Beter dit dan de snelweg blokkeren.” De minister kon uiteindelijk zijn kinderen ook naar school brengen. Dat deed hij te voet. Nog voor de laatste taxi weggereden was voor de toegang van zijn huis glipte Ben Weyts met zijn kinderen weg via een wandelpaadje.

De politie hield de taxichauffeurs in de gaten en bemiddelde, maar zal geen proces-verbaal opstellen.
Mozkito De politie hield de taxichauffeurs in de gaten en bemiddelde, maar zal geen proces-verbaal opstellen.
Een lange stoet van wel honderd taxi's reed door de kleine straatjes van Dworp.
Mozkito Een lange stoet van wel honderd taxi's reed door de kleine straatjes van Dworp.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean De Keyzer

    Geen enkele nacht zou hij mogen slapen zo zal het besef bij die man naar boven komen waar de gemiddelde belg van waker ligt