Exclusief voor abonnees

Ben Weyts (N-VA): “Er bestaan geen duizend middelen om de files op te lossen”

Lijsttrekker Vlaams parlement wil in de mobiliteitskwestie vooral een nuchter debat voeren en investeren in alternatieven voor de wagen

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Een verbod op vuurwerk, een verbod op onverdoofd slachten, een verplichte kilometerheffing of een genderloze mascotte die wegenwerken aankondigt. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) haalde meer dan eens de nieuwskolommen met voorstellen die ofwel luid werden toegejuicht ofwel nog veel harder werden verguisd. In een dichtslibbend Vlaanderen was het voor de Mobiliteitsminister vaak moeilijk manoeuvreren. “Er bestaan geen duizend middelen om de files op te lossen.”
Ben Weyts.
Photo News Ben Weyts.

Ben Weyts was als minister in de Vlaamse regering verantwoordelijk voor Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn. Een goedgevulde portefeuille en Weyts, het moet gezegd, heeft zich geprofileerd als een heel actief minister die van de ‘kleine bevoegdheid’ dierenwelzijn een heus thema wist te maken. “Ik ben een plattelandsjongen die van zijn kerktoren houdt”, zegt Weyts. “Mijn hele jonge leven heb ik tussen de dieren gezeten. Kippen, honden, paarden, ganzen, geiten… Noem maar op. Ik heb nu nog twee katten uit het asiel. En we zijn nu bezig met de adoptie van een hond. Ook die komt uit het asiel. En we hebben ook twee mini-varkentjes. Zo mini zijn ze eigenlijk niet want die beesten wegen meer dan honderd kilogram.”

Hebt u de bevoegdheid Dierenwelzijn destijds zelf opgeëist?

“Ja. En ik ben fier dat ik op dat vlak grote stenen verlegd heb. Ik had bij de regeringsonderhandelingen toen al de vaste overtuiging om er iets van te maken.”

Bent u zelf vegetariër?

“Nee. Ik probeer te milderen met vlees maar dat doe ik vooral omdat ik aan mijn gezondheid denk. Mijn leidraad is eenvoudig: elk dierenleed dat je kan vermijden, moet je ook trachten te vermijden. Maar vlees blijft wel een belangrijk levensmiddel. Ik heb alle respect voor vegetariërs, maar ik wil niet dat ze hun mening opdringen aan anderen.”

Heb jij als jongen van het platteland nooit zelf een kip geslacht dan?

Je hebt 24% van dit artikel gelezen
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steven Van Nieuwenberg

  Marc Tielemans, ik geef je 100% gelijk!

 • hugo wouters

  En nog een eenvoudige oplossing: het zwaar vrachtvervoer dat sinds de oprichting van de Europese Unie uit de Oost-Europese landen komt afvoeren of laten betalen.Kan ook per trein, maar waar knelt het schoentje? West-Europese banken financieren de Oostblok landen om nieuwe vrachtwagens te kopen, die zo het vrachtvervoer overnemen van onze transporteurs, die hierdoor failliet gaan, wegens goedkopere werknemers. Dankuwel Europa.

 • hugo wouters

  Er bestaat wel een eenvoudige oplossing om de files op te lossen en dat is doen wat men in onze buurlanden al jaren geleden gedaan heeft, namelijk rijvakken bijleggen op onze snelwegen. Voorbeelden genoeg, zoals Aken - Keulen, Dortmund - Hannover. en nog vele andere snelwegen. Simpel voorbeeld: de E 313 en 314, aangelegd in de jaren 60 met 2 x 2 rijstroken is nog steeds hetzelfde terwijl het verkeer vertienvoudigd is. Hallo Mr. Weyts?

 • Tim Claes

  Voor iedereen met een pure kantoorjob, meer thuiswerken ipv aan te schuiven in de files. En waarom vinden we de beter betaald jobs niet dichter bij huis? Waarom moeten we daarvoor naar Brussel, Gent of Antwerpen (bijvoorbeeld)? Waarom krijg ik aanbiedingen voor jobs aan de andere kant van het land? Woont daar geen volk met dezelfde vaardigheden?

 • MARC TIELEMANS

  Beste Corneel Weyts, waarom geen ondertunneling in Halle op de 3 kruispunten op de verbinding van de A8 mét de E19? Dit werkt perfect op de express weg in Brugge dus waarom niet in Halle, te kort bij de taalgrens?