50 maanden cel voor diefstal van 45.000 euro

Henk Deleu
Een dertiger is bij verstek veroordeeld tot 50 maanden cel voor de diefstal van bankkaarten. In totaal maakte de man twee klanten een kleine 45.000 euro afhandig. Hij was bovendien niet aan zijn proefstuk toe. 

De dief sloeg een eerste keer toe op 23 maart 2017, in een bankkantoor in Beersel. Hij stak zijn bankkaart in een terminal, maar volgens hem werkte die niet. De vrouw die achter hem stond, wilde kijken of het bij haar zou lukken en ze stak haar bankkaart erin. Op dat moment leidde de man haar af en slaagde erin haar bankkaart eruit te nemen. Zij dacht dat de kaart ingeslikt was en verliet het kantoor.

Natuurlijk had de dief ook aandachtig gekeken toen ze haar code had ingetikt, waardoor hij daarna zelf geld kon afhalen met haar kaart. Ook stortte hij geld van haar spaar- naar haar zichtrekening. Dit scenario herhaalde zich bij een andere klant en ook nu kon hij met succes de bankkaart bemachtigen. De diefstallen hadden een groot gevolg voor de slachtoffers. Van het eerste slachtoffer kon hij 14.828 euro afhalen. Het tweede verloor 29.992 euro.

Het onderzoek spitste zich toe op de camerabeelden van de bank. Hierop was te zien hoe hij eerst zelf een prepaidkaart in de gleuf had gestoken, om te ensceneren dat hij zelf geld wilde afhalen. Deze bleek te staan op naam van Karim M. Diezelfde kaart werd dezelfde dag gebruikt om een kamer van een hotel te boeken. Ook dit gebeurde op naam van Karim M. Die M. bleek een oude bekende te zijn, met een vol strafregister met meerdere gelijkaardige diefstallen. De man wordt actief opgespoord, maar tot nog toe zonder enig succes.