"We kenden het gevaar. Maar dit..."

Klasgenoten van politieschool PIVO

De agenten die samen met Kitty afstudeerden.
Foto Mozkito De agenten die samen met Kitty afstudeerden.
Ook klas AINP 14 van de Vlaams-Brabantse politieschool PIVO, waar Kitty deel van uitmaakte, was aanwezig tijdens de herdenking. "We beseften dat de job niet zonder gevaar is, maar bij dit hebben we nooit stilgestaan."

Tijdens de herdenking namen drie collega-inspecteurs het woord, waarna ze bloemen neerlegden aan het monument voor Kitty. "Tien jaar geleden, maar het lijkt alsof het gisteren was", klonk het. "Toen we net afgestudeerd waren - een mijlpaal die ons bloed, zweet en tranen gekost heeft - kenden we nauwelijks iets van het echte politiewerk. Jij hebt het ook nooit echt leren kennen. Lafhartig hebben ze jou het leven afgenomen."


Eén van de medestudenten, die samen met Kitty in het Beerselse korps ingedeeld werd, haalde herinneringen op aan die dagen. "Die eerste keer zijn we vier keer voorbij het commissariaat gereden, en nog vonden we het niet", vertelde de agent. "We kenden Beersel niet. Maar je was verliefd op het werk en maakte al plannen voor je eerste loon. Toch was het in Beersel niet jouw ding. Je wilde terug naar Leuven, naar de collega's die je miste. Maar amper twee maanden na het afstuderen stonden we allemaal terug met beide voeten op de grond. Dat de job niet zonder gevaar is, beseften we. Maar bij zoiets hebben we nooit stilgestaan."


Een andere inspecteur sprak forsere taal. "We zijn nog altijd boos op die beroepscriminelen. Zeker omdat ze geen berouw hebben. Maar de boosheid heeft al meer plaatsgemaakt voor vastberadenheid om samen te dienen en te beschermen. United we stand, divided we fall." (TVP)