'Oud ijzer' blijkt projectiel uit WO2

'EVEN DE SCHUUR OPRUIMEN' EINDIGT MET BEZOEK VAN DOVO

Het erf voor de woning op de hoek van de Steenweg op Ukkel en de Windmolenstraat werd afgezet door de politie tot DOVO de obus (inzet) veilig ingeladen had.
Mozkito Het erf voor de woning op de hoek van de Steenweg op Ukkel en de Windmolenstraat werd afgezet door de politie tot DOVO de obus (inzet) veilig ingeladen had.
"Oud ijzer", dacht Eric Neufkens (51) toen hij gisteren tijdens het opruimen van een schuur op 'iets' stootte. Tot één van zijn vrienden hem erop wees dat het om een obus ging, en hem aanmaande om toch maar de politie te bellen. "Geen idee hoe dat oorlogsprojectiel daar terechtgekomen is", aldus Eric.

Eric, de voormalige uitbater van café Feestzaal in Beersel, had gisteren een dagje vakantie genomen om de schuur van zijn tante op te ruimen, op de hoek van de Steenweg op Ukkel en de Windmolenstraat in Beersel. "Mijn tante is naar het rusthuis verhuisd", vertelt hij. "En dus hielp ik haar dochter wat met het opruimen. Ik was net begonnen met het afbreken van een konijnenhok in de schuur, toen ik onderaan iets uit de grond zag steken. Ik kon er niet meteen iets van maken - het leek echt oud ijzer te zijn. Daarom heb ik het gewoon buiten in het gras gelegd."


Maar echt zeker dat het om oud ijzer ging, was Eric niet. Daarom nam hij een foto en zette hij die op Facebook, waar de grapjes elkaar al snel opvolgden. "Maar één van mijn vrienden waarschuwde me", vertelt Eric. "Hij had al snel door dat het om een obus ging. Ik merkte toen ook op dat het voorwerp een groene rand had - en dat het best wel zwaar woog. Het was dus geen leeg omhulsel... Toen heb ik toch maar besloten om de politie te bellen."


Een ploeg van de lokale politie kwam ter plaatse, net als brandweerofficier Hans Van Schepdael van de zone Vlaams-Brabant West. Die laatste nam prompt contact op met ontmijningsdienst DOVO, terwijl de agenten het erf voor de woning afzetten met lint. Eric moest vervolgens enkele uren buiten wachten, tot de DOVO-ploeg de obus veilig ingeladen had. Het zou gaan om een projectiel uit de Tweede Wereldoorlog dat nooit tot ontploffing gekomen was.

Mozkito

"Wellicht niet zo gevaarlijk"

"Het is de eerste keer dat hier een bom opduikt", weet Eric. "Straf dat die half in de grond zat in een schuur, onder een konijnenhok. Maar zo gevaarlijk zal het allemaal wel niet geweest zijn. Ik heb dat ding tenslotte zelf naar buiten gedragen, zonder gevolgen. Sterker nog: daar hebben al die jaren konijnen rondgelopen en die hebben dat projectiel ook nooit doen ontploffen. Ik hoop nu vooral dat hier geen andere obussen meer opduiken, want dan zijn we hier nog wel even bezig..."

Mozkito