"Het maakt blijkbaar niet meer uit of iemand uniform draagt"

RECENT GEWELD TEGEN AGENTEN RODE DRAAD TIJDENS LAATSTE HERDENKING KITTY

Korpschef Mark Crispel en burgemeester Hugo Vandaele leggen bloemen neer bij het herdenkingsmonument voor agente Kitty Van Nieuwenhuysen.
Foto's Mozkito/Photo News Korpschef Mark Crispel en burgemeester Hugo Vandaele leggen bloemen neer bij het herdenkingsmonument voor agente Kitty Van Nieuwenhuysen.
"We zien een trend, waarbij het niet meer uitmaakt of blind geweld gebruikt wordt tegen iemand met of zonder uniform. En dat is verontrustend." Woorden van korpschef Mark Crispel, tijdens de laatste publieke herdenking van agente Kitty Van Nieuwenhuysen. De rode draad van die herdenking was dan ook agressie tegen politie.

Kitty Van Nieuwenhuysen werd in de nacht van 3 op 4 december 2007 samen met haar collega Peter Van Stalle opgeroepen voor een vrachtwagendiefstal op de hoek van de Beerselsestraat en de Zennestraat. Maar bij aankomst werden ze meteen onder vuur genomen door één van de daders. Hij doorzeefde de combi met 26 kogels van zijn kalasjnikov, Kitty had geen schijn van kans. Haar collega Peter raakte zwaargewond, maar is nog altijd aan de slag bij de politiezone Zennevallei - de fusiezone waar naast Beersel ook Halle en Sint-Pieters-Leeuw deel van uitmaken.

Agente Kitty Van Nieuwenhuysen werd in de nacht van 3 op 4 december 2007 doodgeschoten door gangsters.
Photo News Agente Kitty Van Nieuwenhuysen werd in de nacht van 3 op 4 december 2007 doodgeschoten door gangsters.

1.000 gevallen per jaar

Veel zwaarder kan geweld tegen de politie haast niet zijn. En het is dan ook geweld tegen de politie dat gisteren de rode draad vormde tijdens de laatste publieke herdenking van Kitty. Helaas is het ook dagelijkse kost. In de voorbije twee jaar werden meerdere agenten van de zone Zennevallei werkonbekwaam getrapt, gebokst,... Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) haalde in zijn speech aan dat er in het hele land jaarlijks zelfs duizend geregistreerde gevallen van agressie tegenover de politie zijn. "Het is iets dat bij mij gevoelig ligt, zeker omdat die mensen lijf en leden voor ons riskeren", sprak hij.


En die duizend gevallen zijn slechts het topje van de ijsberg, zo gaf korpschef Mark Crispel aan. "Het jongste zware incident gebeurde tijdens de jaarmarkt in Beersel", klonk het. "Toen hebben mijn mensen letterlijk voor hun leven moeten vechten (de agenten kwamen tussen in een vechtpartij, maar al snel keerden enkele heethoofden zich tegen hen, red.). We zien een trend, waarbij het niet meer uitmaakt of blind geweld gebruikt wordt tegen iemand met of zonder uniform. Zeker wanneer er drank of drugs in het spel is. Dat is verontrustend. Overigens: het aantal vernederingen of verwijten wordt niet eens gemeten..."

Normbesef vervaagt

Ook Beersels burgemeester Hugo Vandaele (CD&V) uitte zijn bezorgdheid. "Sociale media zijn mooi, maar door wat je daar te zien krijgt, lijkt het alsof mensen alles kunnen en mogen", haalde hij aan. "Het normbesef vervaagt. Normen zijn niet langer zwart-wit, zelfs niet grijs. Iedereen interpreteert maar op zijn of haar manier. Dat moet stoppen."


Tot slot nam ook procureur Thierry Freyne het woord. Hij was in 2007 als onderzoeksrechter bevoegd voor het onderzoek naar de aanslag op Kitty en Peter. "Die zaak heeft mij enorm aangegrepen", vertelt hij. "Zoiets heb ik nooit eerder meegemaakt. Ik heb dat ook meegenomen toen ik procureur des Konings werd. Ik wil een scherpe reactie tegen geweld: het is in het algemeen onaanvaardbaar en zeker tegen politiediensten. Zij werken al in moeilijke omstandigheden, en wij - als parket - moeten hen ondersteunen. Het is mijn intentie om krachtdadig op te treden. Aanvallers van de politie moeten we zwaar bestraffen, anders verliezen we onze geloofwaardigheid."