"Een sterrenzaak moet het niet worden"

TOPCHEF RICHARD HAHN KOOKT VOOR 'GEWONE MENS' IN OUDE PASTORIEWONING

Mozkito
Hij kookte al voor de koninklijke familie en de Britse zangeres Adele, maar voortaan staat de Brusselse sterrenchef Richard Hahn voor de 'gewone mens' achter het fornuis. Hij vormde de oude pastoriewoning in Alsemberg om tot een loungebrasserie, en doopte die toepasselijk 'Pastorie'. "En een sterrenzaak wil ik er niet van maken."

Hahn is al jaren een grote naam van de Belgische gastronomie. Hij werkte als chef in het vermaarde Maison du Cygne en in de Brusselse sterrenzaak l'Ecailler du Palais Royal. Hij kookte voor de groten der aarde, onder wie leden van het koningshuis en de Britse ster Adele. "Maar ik geef mijn leven nu een andere wending", vertelt hij. "En dat is eigenlijk heel toevallig gebeurd. Iemand had interesse om mijn restaurant over te kopen, en bracht een bod uit dat ik niet kon weigeren. Bedoeling was om daarna in de sector van de 'private cooking' aan de slag te gaan, maar via-via kwam ik te weten dat de pastorie van Alsemberg te koop stond. Ik heb geen seconde getwijfeld."


Het historisch gebouw in de Pastoor Bolsstraat stond al jaren leeg. De kerkfabriek, die geld nodig had, was dan ook op zoek naar geschikte overnemers. "Soms moet je geluk hebben in het leven", lacht Hahn. "In de voorbije maanden hebben we het gebouw volledig gerestaureerd - onder het goedkeurend oog van de dienst Onroerend Erfgoed, want de pastorie is geklasseerd. Die werken gebeurden dan ook met het grootste respect voor de geschiedenis van het pand."

De voormalige pastoriewoning kreeg zijn ossenbloedrode kleur terug. Binnen vind je voortaan een hip interieur.
Mozkito De voormalige pastoriewoning kreeg zijn ossenbloedrode kleur terug. Binnen vind je voortaan een hip interieur.

Bloedrode gevel

De voorgevel kreeg zijn oorspronkelijke kleur - ossenbloedrood - terug. Voorts werd ook het interieur volledig vernieuwd. Hier en daar vind je wel nog enkele verwijzingen naar de voormalige pastorie. "We openen al om 10 uur", aldus Hahn. "Van een zakendiner tot een tas koffie: het kan allemaal. Dat is het concept van een loungebrasserie. Klanten worden niet gedwongen om iets te eten. Voor onze gerechten werken we met seizoens- en streekgebonden producten. Er zal ook een grote suggestiekaart zijn, en alles aan democratische prijzen. Ik wil hier geen sterrenzaak van maken. De 'gewone mens' kan hier, na bijvoorbeeld een dagje winkelen, ook gewoon rustig iets komen drinken voor enkele euro's."


Al is het toch een stap in het onbekende. Een hippe loungebrasserie in het rustige Alsemberg is immers ongezien. "Ik heb er alle vertrouwen in. Mensen uit Halle en Brussel kunnen de rust opzoeken in de schaduw van onze mooie kerk. Er is ook een groot terras, en op de eerste verdieping vind je twee zaaltjes voor feesten of vergaderingen. Voorts zijn er tal van verwijzingen naar de voormalige pastorie, met kruisjes op de muur, glasramen,... Zelfs het parket bleef onaangeroerd. Hopelijk appreciëren de mensen ons werk."


Hahn roept ook kunstenaars op om hun werken voor te stellen in zijn zaak. "Gratis en voor niets. Mijn zaak wordt zo mooi ingekleed, en de kunstenaar krijgt de verdiende aandacht."

Mozkito