"Eén dwaasheid mag hun toekomst niet hypothekeren"

RECHTER GEEFT DRIE TWINTIGERS WERKSTRAF VOOR GEWELD TEGEN AGENTEN

"Een eenmalige dwaasheid die hun toekomst niet mag hypothekeren." De advocaten van drie twintigers deden hun uiterste best om de rechter ervan te overtuigen dat hun cliënten 'modeljongeren waren die voor het eerst uit de bocht gingen' toen ze met de politie slaags raakten. De rechter volgde, en hield het bij werkstraffen.

Het Openbaar Ministerie had vorige maand nog celstraffen van zes en acht maanden met uitstel gevorderd voor het "nooit geziene geweld tegen agenten" - dixit de politie. Indien de rechter die vordering gevolgd had, dan zou het trio met een vermelding op hun strafregister opgezadeld zitten. De verdediging haalde dan ook alles uit de kast om een opschorting uit de brand te slepen voor de 'modeljongeren die voor het eerst uit de bocht gegaan waren'.


Het hele incident begon met enkele leden van de Huizingse Chiro, die hun gevoeg deden in een hotdogkraampje. De politie werd erbij gehaald, waarop het tot twee keer toe tot schermutselingen kwam. Een agent in burger kreeg eerst een trap van één van de twintigers, waarna ook twee anderen zich gewelddadig opstelden tegenover de agenten.

Geen boete

De door de verdediging gevraagde opschorting vond de rechter evenwel een brug te ver. "Geweld tegen agenten is volstrekt onaanvaardbaar", klonk het. "Minstens één inspecteur raakte gewond." Wel hield de rechter rekening met de toekomst van de jonge beklaagden. "Gezien hun leeftijd zou het jammer zijn om hun toekomst op basis van een eenmalige dwaasheid te hypothekeren. Een werkstraf is in deze geschikter. Ik leg ook geen boete op, zodat hun strafregister blanco kan blijven." De jongeman die de agent een trap in de rug verkocht had, kreeg een werkstraf van zeventig uur. Als hij die niet binnen het jaar uitvoert, wacht hem een vervangende celstraf van zeven maanden. De twee andere beklaagden werden veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur, en een vervangende celstraf van zes maanden.


De politiezone Zennevallei had zich burgerlijke partij gesteld. "Geweld tegen agenten kan niet", klonk het ook daar. "Er vielen enkele gewonden, met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Daardoor moesten we onze dienst reorganiseren, en dat kost geld." Daar had de rechter ook oren naar. De politiezone krijgt een schadevergoeding, die evenwel nog vastgelegd moet worden. Na de uitspraak wenste de politie dan ook weinig tot geen commentaar te geven. "Het is niet aan ons, noch aan het parket om uitspraken te doen over een beslissing die door een onpartijdige rechter genomen werd", aldus woordvoerder Christian Steens. "We kunnen er enkel nota van nemen."


Een agent die gewond raakte, had zich ook zelf burgerlijke partij gesteld. Hij krijgt een schadevergoeding van 1.050 euro.