Zeven dagen lopen door de Alpen

ZAAKVOERDER BOUWFIRMA DCA START IN LOODZWARE WEDSTRIJD

Een impressie van het spectaculaire en aartsmoeilijke parcours.
RV Een impressie van het spectaculaire en aartsmoeilijke parcours.
Zaakvoerder Michiel Schellekens uit Beerse en zijn beste kameraad Filip Claes starten zondag een huzarenstukje. Ze vertrekken voor een loopwedstrijd van 267 kilometer in zeven dagen. Meer dan 15.000 hoogtemeters zijn er te overwinnen. "We starten elke dag met de ambitie om onze grenzen af te tasten. En uiteraard om de wedstrijd uit te lopen."

De Transalpine Run is geen wedstrijd voor lopers die nooit eerder hun fysieke grenzen hebben afgetast. Dagelijks lopen de ongeveer driehonderd teams van elk twee deelnemers etappes tussen de 30 en 50 kilometer. Alles samen goed voor 267 kilometer. En niet meteen op een vlakke weg. Soms zijn er hoogteverschillen van 2.000 meter te overbruggen.


Michiel Schellekens is zaakvoerder van bouwbedrijf DCA uit Beerse. Zijn teamgenoot Filip Claes uit Nieuwerkerken is bedrijfsleider bij Vrancken. Ze leerden elkaar heel lang geleden op school kennen. "We hadden beiden de sportmicrobe te pakken. Door de vriendschap is ook onze gemeenschappelijke hobby verder gegroeid", vertellen Michiel en Filip.

Michiel en Filip bij de start van een andere wedstrijd.
Toon Verheijen Michiel en Filip bij de start van een andere wedstrijd.

Twee keer uitgelopen

Michiel en Filip hebben beiden al heel wat extreme loopwedstrijden achter de kiezen. Het is al de derde keer dat ze deelnemen aan de Transalpine Run. In 2008 en in 2011 liepen ze de wedstrijd uit. "Het is best een extreme wedstrijd", zeggen Filip en Michiel. "We proberen ons goed voor te bereiden, maar als bedrijfsleider is dat niet altijd gemakkelijk. Dikwijls was het alleen in het weekend dat we tijd hadden. Maar doorzettingsvermogen, karakter en vriendschap. Die zaken sleuren er ons altijd wel door. Vriendschap en elkaar vertrouwen zijn echt wel belangrijk, want je moet de etappes altijd samen uitlopen."


De wedstrijd gaat van start in Fischen im Allgäu in de Duitse deelstaat Beieren. Daarna gaat het via Oostenrijk en Zwitserland naar het Italiaanse Solda in Stelvio in Zuid-Tirol.

Voeten verzorgen

"De ruwheid van het terrein en de hoogteverschillen. Dat zijn twee heel belangrijke zaken die het moeilijk maken. Het is heel technisch. Je moet constant waakzaam blijven. De kleinste misstap kan zware gevolgen hebben. Elke dag 30 tot 50 kilometer lopen, vier tot zeven of meer uren aan een stuk. Je elke dag verzorgen. Genoeg eten en drinken. De reserves op peil houden. En vooral: je voeten verzorgen. De minste kwetsuren aan de voeten kunnen serieuze gevolgen hebben. Dat hebben we bij de vorige deelnames wel gemerkt. Maar het is een passie. We doen het graag. Net als onze job als bedrijfsleider bij onze respectievelijke bedrijven. Ook daar hebben we die passie. De volharding."


De dertiende editie van de legendarische Transalpine Run vindt plaats van 3 tot 9 september.


Sinds de eerste race in 2005 voor het eerst is georganiseerd zijn ongeveer 5.000 lopers tussen 18 en 74 jaar uit meer dan vijftig landen de uitdaging aangegaan om al lopend de Alpen te doorkruisen.