Vrouw moet blindengeleidehond afstaan

Kim Bols met Xpencer.
ton wiggenraad Kim Bols met Xpencer.
Kim Bols (38) uit Beerse moet afscheid nemen van haar blindengeleidehond Xpencer. De trouwe viervoeter zakte ruim drie maanden geleden door zijn poten en sindsdien zit het dier in revalidatie. Hoewel het beter gaat met Xpencer, zal hij in de toekomst niet langer zijn taken als geleidehond kunnen uitvoeren.

Voor de inwoners van Beerse zijn Kim Bols en haar twee zwarte labradors Olly en Xpencer een bekend gezicht. Bijna dagelijks wandelt de vrolijke Kim met haar honden waarbij ze zowel in het centrum als daarbuiten flink wat kilometers afmaalt. Vroeger gebruikte Kim Olly als haar geleidehond, de laatste jaren had Xpencer die taak overgenomen zodat Olly met pensioen kon.

Tijdelijk verlamd

Maar helaas liep er eind vorig jaar iets mis met de achterste poten van de jongste hond van Kim. Xpencer raakte tijdelijk verlamd en moet nog altijd revalideren. De revalidatie van de hond gebeurt in een gespecialiseerd centrum in het Limburgse Velm. Helaas blijkt nu dat Xpencer nooit meer helemaal normaal zal lopen. Langere afstanden of geleidewerk zit er niet meer in en Kim staat voor een moeilijke beslissing. "Ik ga afscheid moeten nemen van Xpencer. Iemand anders zal zich moeten ontfermen over mijn vriend, maar ik kan dat niet langer in deze situatie", legt Kim uit.


"Wat ik nu ga doen? Ik weet het nog niet, want Olly kan ik niet meer als geleidehond gebruiken. Maar voorlopig wil ik rustig beslissen. Het is sowieso wel moeilijker om me te verplaatsen, zonder hond." Xpencer zal waarschijnlijk een andere warme thuis krijgen bij mensen die rekening kunnen houden met zijn beperkingen.