Uitbaters De Zeeuwse Bron vinden parel in wilde oester

Warden van Putten en Margrit Verwijs van visrestaurant De Zeeuwse Bron tonen de oester met parel.
ton wiggenraad Warden van Putten en Margrit Verwijs van visrestaurant De Zeeuwse Bron tonen de oester met parel.
Warden en Magrit van restaurant De Zeeuwse Bron in Beerse hebben een pareltje gevonden in een wilde oester. "Het is pas de derde parel die ik vind, en de eerste die zo groot is. Jammer genoeg is hij niet veel waard, omdat het een ovaalvormige is", klinkt het.

De Zeeuwse Bron is al 23 jaar een gevestigde waarde in het centrum van Beerse. Het restaurant op het Gemeenteplein is gespecialiseerd in verse vis-, schaal -en schelpdieren en meer specifiek in Zeeuwse producten, zoals Oosterschelde kreeft, krab, paling, oesters, mosselen, zeekraal, lamsoren en Noordzeevis. Omdat het koppel zelf afkomstig is uit Zeeland hebben ze hun leven gewijd aan de lekkere producten. De vader van Magrit heeft jarenlang een oesterkwekerij gehad in Yerseke en dus werken de uitbaters van De Zeeuwse bron al hun hele leven met oesters. "Toch is dit de eerste keer dat we zo'n grote parel vinden. Je zou er je tanden op kunnen stuk bijten", lacht Magrit. "Mijn man staat al 36 jaar in de keuken en maakt al even lang oesters open. Wel duizenden heeft hij er opengemaakt, maar dit is pas de derde die hij vond. Het is veruit de grootste."

ton wiggenraad

Zeer uitzonderlijk

Een snelle zoektocht op het internet leert ons dat slechts 1 op 15.000 oesters een pareltje dragen. Er zijn wel kwekers die specifiek werken op parels, maar in een wilde oester is het enorm uitzonderlijk. "Een parel krijg je wanneer een zandkorrel in de oester komt. Omdat de oester zich wil beschermen, maakt ze zelf een stof aan rond de zandkorrel en zo ontstaat die parel", weet Magrit.


Hoewel het hier om een unicum gaat, blijkt zo'n parel niet meteen veel waarde te hebben. "Mocht het ding mooi rond zijn, dan wel. Maar het pareltje dat wij vonden, is ovaalvormig en die hebben niet zo'n grote waarde", zegt de zaakvoerster. "Het is voor ons bijzonder, omdat het in onze carrière de eerste van deze grootte is en we zijn toch veel bezig met deze producten. Misschien kan ik mijn man wel vragen om er iets moois van te maken voor Valentijn. (lacht)" (DVGT)