Meerderheid volledig afgestraft

CDE-Vlim.be met Staf Willemsens, voorzitter Isabel Druyts, Ingrid Van Genechten en lijsttrekker Bart Craane.
Foto Wiggenraad CDE-Vlim.be met Staf Willemsens, voorzitter Isabel Druyts, Ingrid Van Genechten en lijsttrekker Bart Craane.
De meerderheidspartijen N-VA en BEERSEplus hebben beiden zwaar verloren zondag en kunnen géén meerderheid meer vormen. De overwinnaars CDE-Vlim.be en Groen-Hart voor Beerse hebben echter één van de twee nodig om een meerderheid te vormen. Het beloven aartsmoeilijke gesprekken te worden.

N-VA en BEERSEplus behaalden zes jaar geleden samen 15 van de 25 zetels en hadden een redelijke buffer om overeind te blijven, maar de verkiezingsresultaten van zondag waren meer dan duidelijk. CDE-Vlim.be ging van acht naar tien zetels, Vlaams Belang van 0 naar 3, Groen-Hart voor Beerse van 1 naar 2 en vooral N-VA van 10 naar 7 en BEERSEplus van 5 naar 3. "We zijn zwaar ontgoocheld. Dat kunnen we niet onder stoelen of banken steken", vertelt Stefan Poortmans van BEERSEplus. "Hier hadden we geen rekening mee gehouden. Het is een zware tegenvaller. We weten dat de anderen een van ons nodig gaan hebben, maar wij gaan géén compromis sluiten. We gaan bijvoorbeeld niet inbinden op het NDC. Dat moet er voor ons nog altijd komen. Desnoods gaan we naar de oppositie."


Ook bij burgemeester Marc Smans (N-VA) klinkt de teleurstelling. "Uiteraard is dit een zure appel", aldus Smans. "Blijkbaar zijn er toch heel wat proteststemmen als je ziet dat Vlaams Belang ook stijgt van géén naar drie zetels. Het zal niet gemakkelijk worden om een nieuwe coalitie op de been te brengen, maar wij gaan niet zomaar inbinden op cruciale dossiers."

Gelukkig man

Bart Craane van CDE-Vlim.be was gisteravond een meer dan gelukkig man. "We hadden als doelstelling de meerderheid te breken en de grootste partij te worden", aldus Bart Craane. "Dat is ons alvast gelukt. Helaas hebben we als oppositie niet voldoende gehaald om meteen over te nemen. Er zullen de komende dagen en weken dus nog zware onderhandelingen aan te pas komen. Voorlopig zijn er vanuit de hoek van de huidige meerderheidspartijen nog geen toegevingen gedaan. Wij binden in elk geval niet in. Het NDC bijvoorbeeld komt er voor ons niet." Gisteren kwam er dus geen doorbraak. "Wij hebben vooral samen met onze achterbaan eerst gevierd. De komende tijd zal er veel duidelijkheid volgen." (VTT)