Expo toont 100 jaar Metallo-Chimique in Beerse

Bezoekers Liliane en Eddy krijgen een rondleiding van Jozef Robbin.
Peter Vanderveken Bezoekers Liliane en Eddy krijgen een rondleiding van Jozef Robbin.
In de Vaartstraat in Beerse loopt nog tot eind september een tentoonstelling over 100 jaar Metallo Belgium. De expo is ondergebracht in een voormalige directeurswoning uit 1927.

Op 10 november 2019 is het precies een eeuw geleden dat de oprichtingsakte voor La Metallo-Chimique werd ondertekend. Het recyclagebedrijf voor non-ferro metalen groeide de voorbije 100 jaar uit tot een wereldspeler. “Het eerste product dat we maakten was kopersulfaat, een meststof dat gebruikt werd in de landbouwindustrie. In de jaren ’20 produceerden we maandelijks zo’n 600 ton. Tegen 1923 verwerkten we al een brede waaier aan secundaire grondstoffen, gaande van koperen broeksknopen tot gieterijresten en -draaisels.”, vertelt CEO Dirk Vandenberghe. Vandaag verwerkt Metallo Group, met vestigingen in België en Spanje, jaarlijks 350.000 ton materialen.

Geen afval meer

In de jaren 70 stopte het bedrijf met de toevoer van primaire grondstoffen om zich volledig toe te leggen op het verwerken van secundaire grondstoffen: schroot en andere metaalhoudende afvalstromen. Zo is Metallo de grootste producent ter wereld van gerecycleerd tin, dat vooral gebruikt wordt als soldeer in de elektronica-industrie en voor vertind blik dat gebruikt wordt in de voedingsindustrie. “We ontwikkelden een installatie die door middel van plasmatechnologie de eindslak, een bijproduct van de metaalverwerking, kan omzetten naar synthetische mineralen die als grondstof voor bouwmaterialen kan gebruikt worden zoals tegels en tuinmeubilair. Zo maken we de cirkel rond en produceren we dus geen afval meer”, vervolgt Dirk Vandenberghe.

De 100 jaar geschiedenis van Metallo werd in een expo gegoten. Die kan nog tot eind september elke vrijdag (14 uur tot 17 uur) en zaterdag (10.30 uur tot 15.30 uur) bezocht worden. De toegang is gratis.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.