DE PARTIJEN DOORGELICHT

BEERSE

N-VA


N-VA kwam in 2012 voor de eerste keer op in Beerse en het was meteen raak. Met tien zetels werd het veruit de grootste partij. Het sloeg de handen in elkaar met BEERSE+ die vijf zetels behaalde waardoor ze een comfortabele meerderheid hebben van 15 zetels op 25. De vraag is of de deelnemers aan het referendum - dat overwegend tegen was - het zijn vergeten dat de bestuursploeg het resultaat van die volksraadpleging resoluut naast zich heeft neergelegd. Als N-VA kan standhouden, ligt een nieuwe legislatuur in de meerderheid in het verschiet, samen met BEERSE+.


Groen Hart


Groen wist in 2012 wel zo'n driehonderd voorkeurstemmen meer te halen, maar het bleef steken op één zetel. Voor 2018 heeft het de burgerbeweging Hart voor Beerse aan zich weten te binden. Ook een actievoerster van Hart voor het Park staat op de lijst. Het kan de partij zeker zetelwinst opleveren, maar de kans is klein dat de partij daarmee genoeg stemmen weet binnen te halen om een rol van betekenis te gaan spelen. Met een zetel of eventueel twee zetels heeft de partij waarschijnlijk niet de troeven in handen om een schepenambt in de wacht te slepen.


Vlaams Belang


Vlaams Belang behaalde in 2006 nog een mooie score van vijf zetels door bijna twintig procent van de stemmen binnen te halen. Zes jaar later verdween de partij, maar ontstond wel Gemeentebelangen met een duidelijke link naar Vlaams Belang. Nu komt de partij toch terug op met ex-leden van Gemeentebelangen. Door samen op te komen lijken de twee rechtse partijen elkaar de das om te doen. Een lijst met zeven kandidaten is meer dan waarschijnlijk ook niet voldoende om één zetel binnen te halen. Daarvoor is een heus stemmenkanon nodig en dat lijkt niet het geval.


Gemeente-belangen


De lokale rechtse partij heeft wortels in Vlaams Belang en wist in 2012 met een volledige lijst toch een zetel binnen te halen. Dit jaar telt de partij slechts drie kandidaten. Dat wil zeggen dat de partij bijna géén kans maakt om maar iets van stemmen binnen te halen buiten misschien wat proteststemmen. Het feit dat er ook een lijst van Vlaams Belang is ingediend kan er net voor zorgen dat de stemmen die beide samen zouden halen nu verdeeld moeten worden.


Beerse+


BEERSE+ kwam in 2012 voor de eerste keer op onder die naam en was een samenraapsel van onder meer ex-leden van Inzet. Het werd de derde grootste partij en wist een akkoord te sluiten met N-VA waardoor het meteen in de meerderheid belandde. Voor de partij geldt hetzelfde als voor N-VA. De vraag is of de deelnemers aan het referendum - dat overwegend tegen was - het zijn vergeten dat de bestuursploeg het resultaat van die volksraadpleging resoluut naast zich heeft neergelegd. Als het kan standhouden, ligt een nieuwe legislatuur in de meerderheid in het verschiet, samen met N-VA.


CDE-Vlim.be


CDE behaalde in 2006 nog twaalf zetels en Vlim.be twee. De twee gingen in 2012 samen maar incasseerden een zware klap. Van de veertien zetels bleven er amper acht over waardoor de partij in de oppositie belandde. De partij heeft een stevige oppositie proberen te voeren, met af en toe snoeiharde uithalen naar de meerderheid. Het isafwachten of de partij kan profiteren van het fel gecontesteerde referendum en het opnieuw de grootste kan worden. Maar dan nog zal het vermoedelijk een coalitie moeten aangaan met BEERSE+ dat samen met N-VA de resultaten van het referendum naast zich neerlegde en waar CDE-Vlim.be altijd zo furieus op heeft gereageerd. Vermoedelijk zal de partij wel weer wat stijgen, maar als N-VA BEERSE+ ongeveer standhouden zal dat nooit voldoende zijn om de meerderheid te breken.