Coalitiegesprekken nog altijd muurvast

VIER OPTIES, MAAR NIET ÉÉN LIGT VOOR DE HAND

Bart Craane (CDE-Vlim.be).
Ton Wiggenraad Bart Craane (CDE-Vlim.be).
De coalitiegesprekken in Beerse zitten muurvast. Terwijl in élke Kempense gemeente de nieuwe besturen gevormd zijn en de postjes verdeeld, is er tussen de verschillende partijen nog geen toenadering geweest. Welke opties zijn mogelijk? Wat is uitgesloten en vooral: wie doet er water bij de wijn?

Toen op zondagavond 14 oktober de resultaten van de verkiezingen in Beerse werden bekendgemaakt, met CDE-Vlim.be als winnaar, was het meteen duidelijk dat het aartsmoeilijke onderhandelingen zouden worden. De twee oppositiepartijen CDE-Vlim.be en Groen-Hart voor Beerse verzetten zich tegen het NDC en een andere visie voor de ontsluiting van Beerse Zuid. De twee verliezers N-VA en BEERSEplus zijn dan weer voor het NDC en de huidige plannen voor de ontsluiting. Probleem: een coalitie zonder één van de twee is onmogelijk, want ook Vlaams Belang heeft drie zetels gehaald.


Optie 1 : CDE-Vlim.be telt 10 zetels en Groen-Hart 2. Met twee redden ze het niet. BEERSEplus, die zichzelf als beleidspartij ziet, heeft er drie. Samen zouden ze er 15 van de 25 hebben. Maar BEERSEplus is duidelijk: ze doen géén toegevingen in de twee belangrijkste dossiers.


Optie 2: N-VA telt 7 zetels en samen met CDE-Vlim.be en Groen-Hart voor Beerse komen ze aan 19 zetels. Maar in deze combinatie zal N-VA geen water bij de wijn willen doen.


Optie 3: N-VA en BEERSEplus hangen hun wagonnetjes aan elkaar en willen alleen samen meebesturen om sterker te staan. Groen-Hart voor Beerse zou dan buitenspel gezet kunnen worden, want de drie hebben samen 20 van de 25 zetels.


Optie 4: iedereen samen met enkel Vlaams Belang in de oppositie, maar deze mogelijkheid lijkt het minst kans op slagen te hebben.

Burgemeester Marc Smans (N-VA).
Ton Wiggenraad Burgemeester Marc Smans (N-VA).

Landen

Bart Craane van CDE-Vlim.be is optimistisch. "We hebben de voorbije dagen vooral de tijd genomen om de dossiers van NDC en de ontsluitingsweg van nabij te bekijken en de verschillende actoren daarrond te spreken", zegt Craane. "Echt overleg is er met de andere partijen nog niet geweest. Toch verwacht ik ergens na deze week vakantie te kunnen landen en tot een of ander akkoord te komen, ook al is het water nog diep. We hebben géén voorkeurspartner. Alles is mogelijk." BEERSEplus en N-VA lijken voorlopig niet van elkaars zijde te wijken al willen ze niet formeel zeggen dat ze als een blok willen onderhandelen. "Wij zitten op dezelfde golflengte en hebben goed bestuurd", zegt huidig burgemeester Marc Smans (N-VA). "Maar ik doe geen uitspraken over onze concrete wensen. Wanneer er een doorbraak komt? Ik vrees zeker niet vandaag." Stefan Poortmans van BEERSEplus is duidelijk. "Wij hebben één informeel gesprek gehad en daarna hebben we niets meer gehoord", aldus Poortmans. "Het is wel jammer dat CDE-Vlim.be alleen maar spreekt over die twee dossiers. Ons gaat het om een goed beleid voor heel Beerse. Gaan we als één blok met N-VA naar de onderhandelingen? Ik sluit het niet uit, maar het moet wel haalbaar zijn. Ik verwacht er niet snel verandering in."