Bijna honderd en nog altijd hulpsint

JAN (97) MAAKT AL SINDS 1976 KINDEREN BLIJ

Sinterklaas heeft een meisje een cadeau gegeven en heeft zelf tekeningen gekregen.
Ton Wiggenraad Sinterklaas heeft een meisje een cadeau gegeven en heeft zelf tekeningen gekregen.
De oudste hulpsint van het land heeft zaterdag de harten van kindjes uit de wijk Voorkens weer sneller doen slaan. Voor de veertigste keer hielp Jan Nagels (97) de echte en stokoude Sinterklaas uit de nood en zorgde hij ervoor dat de brave kindjes een cadeautje kregen. "Ik voel me héél goed. Beerse zal misschien de eerste honderdjarige hulpsint hebben."

Ze waren niet met heel veel, maar de spanning was zaterdagmorgen toch te snijden in de ontmoetingsruimte van lokaal dienstencentrum De Ontmoeting in de Boudewijnstraat. De mondjes vielen open toen plots Sinterklaas kwam binnengewandeld met twee zwarte pieten. "Ik zie het al. Hier zijn geen stoute kindjes", lachte Sinterklaas. Na iedereen, ook de ouderen, een hand te hebben gegeven, riep hij alle kinderen een voor een bij hem voor 'een goed gesprek' en een cadeautje.


Jan Nagels staat de goedheilige man uit Spanje al sinds 1976 bij als hulpsint. "Ik ben een tijdje hulpsint geweest in de school Reuzepas in Oosthoven, maar sinds 1978 doe ik het elk jaar voor de buurt Voorkens", vertelt Jan. "Een hele brave buurt hoor. Daar zijn nooit stoute kindjes. Ik heb het eigenlijk vanaf dag één graag gedaan. Die blik bij de kindjes, met hen praten, hen goede raad geven zoals goed opruimen, respect hebben, geen ruzie maken. Het geeft me echt plezier om dat nog altijd te mogen en te kunnen doen. Uiteindelijk heb ik nooit moeite gehad om in de rol te komen. Ik heb vroeger toneel gespeeld. Dat helpt ook natuurlijk."


Jan is 45 jaar aan de slag geweest bij de RVA en heeft 24 jaar in de gemeentepolitiek gezeten. Ondanks zijn 97 jaar is hij nog altijd redelijk goed te been. "Ik hoor wel wat minder goed, al hoor ik het nog altijd als er geld valt (grijnst). Wandelen en fietsen lukt ook nog aardig en ik werk best nog graag in de tuin. Dat alles, samen met Sinterklaas spelen, houdt me jong (lacht). Die kleintjes geven mij toch wel extra energie. En dat ik alles nog goed kan onthouden, heb ik te danken aan goed studeren en het invullen van kruiswoordraadsels. Dat houdt je geest jong (knipoogt). Ik zou echt graag verder gaan. Dan hebben ze in Beerse de eerste sint van driehonderd jaar. Euh, honderd jaar, bedoel ik."

Jan Nagels is 97 jaar.
Ton Wiggenraad Jan Nagels is 97 jaar.

Staf in voorwiel

Jan houdt aan zijn veertigjarige carrière als hulpsint leuke herinneringen over. "Zoals die keer dat ik een meisje op een feest haar naam vroeg en als antwoord kreeg dat ik toch wel héél oud aan het worden was omdat ik dat op school ook al had gevraagd", lacht Jan. "Het is ook leuk om vaders van kinderen te zien die ik zelf nog als kleintje in mijn armen heb gehad. Of die keer dat mijn staf per ongeluk in het voorwiel van de fiets van een kindje terechtkwam en het kind met een grote buiteling in de berm belandde. Gelukkig hield hij er niets aan over."


Voor dit jaar zit de taak van de oudste hulpsint erop. Dan kunnen de kleren in de kast en kan Jan uitkijken naar volgend jaar. "Benieuwd of er dan wéér geen stoute kindjes zijn", besluit Jan Nagels.