Bibliotheek wordt tijdelijk gemeentehuis: “Personeel had ons beetje voor ultimatum gesteld”

Stefan Poortmans, Bart Craane en Hans Woestenborghs voor de openbare bibliotheek die tijdelijk het gemeentehuis zal worden.
Toon Verheijen Stefan Poortmans, Bart Craane en Hans Woestenborghs voor de openbare bibliotheek die tijdelijk het gemeentehuis zal worden.
Het personeel in het huidige gemeentehuis verhuist tegen de zomer van 2020 tijdelijk naar  de bibliotheek in de Heilaarstraat. “We benadrukken wel: ook dit is maar tijdelijk want we wachten af wat de Raad voor Vergunningsbetwistingen nu beslist in het dossier van het NDC”, klinkt het bij Bart Craane, Stefan Poortmans en Hans Woestenborghs.

Het gemeentepersoneel klaagt al langer over de omstandigheden waarin het moet werken in het huidige gemeentehuis. Vorige legislatuur al werd een deel van het gemeentehuis gesloten door ernstige schimmelvorming. Daar leek tijdens de vorige legislatuur een oplossing voor te komen met de bouw van een nieuw dienstencentrum (NDC) in Park Tempelhof, maar na talloze procedures en een (gedeeltelijke) wissel van de macht werden de plannen bevroren. Het dossier zit nu bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en de uitspraak daar zal vermoedelijk pas medio 2020 vallen. “Aanvankelijk had het personeel een oplossing gevraagd voor april 2020, maar het is duidelijk dat we dat niet zullen halen”, zeggen burgemeester Bart Craane (CDE-Vlim.be) en de schepenen Hans Woestenborghs en Stefan Poortmans. “Het personeel vond het allemaal wat lang duren en had ons een beetje voor een ultimatum gesteld. Daarom hebben we de knoop nu doorgehakt.”

De kalender die het personeel in maart voor het gemeentehuis plaatste. Dat was het aantal dagen dat het bestuur zou krijgen om een oplossing te bieden aan de werkomstandigheden.
Toon Verheijen De kalender die het personeel in maart voor het gemeentehuis plaatste. Dat was het aantal dagen dat het bestuur zou krijgen om een oplossing te bieden aan de werkomstandigheden.

Verhuis

Het plan: de dertig personeelsleden van het gemeentehuis en de sociale dienst nemen hun intrek in het pand van de bibliotheek in de Heilaarstraat. De bibliotheek verhuist dan weer naar een pand op het Kerkplein waar nu Easy Fit is gevestigd. “In dat gebouw gaan we ook alle diensten van VAART (cultuur, toeristische dienst, vrije tijd) samenbrengen”, gaat Stefan Poortmans verder. “Eigenlijk is dat een ideale locatie voor VAART, want is het een commerciële ligging en als toerist/bezoeker ga je toch altijd op zoek naar een centraal informatiepunt in de gemeente.” De bedoeling is de hele verhuis- en verbouwoperatie klaar te hebben tegen de zomer van 2020. “Nadien gaan we ook nog de raadzaal en de trouwzaal onderbrengen in het Tempelhof. Heel de operatie zal ons zo’n 1,3 miljoen euro kosten. Dat is nog altijd een pak minder dan de 1,7 miljoen euro die het ons gekost zou hebben als we containers zouden hebben laten plaatsen.”

Het oude gemeentehuis aan de Bisschopenlaan.
Ton Wiggenraad Het oude gemeentehuis aan de Bisschopenlaan.

Bibliotheek maanden toe

De bibliotheek zal tijdens de hele verhuis- en verbouwingsperiode vermoedelijk voor een lange tijd de deuren sluiten. “Voor het personeel was dat wel even schrikken, maar het geeft ons ook de tijd om eens na te denken over de bibliotheek van de toekomst. We gaan ook proberen om de dienstverlening wel zoveel mogelijk verder te zetten. We denken dan bijvoorbeeld aan boeken aan scholen te leveren of een soort van ‘webshop’ te maken waarop mensen een boek kunnen bestellen. Dat moeten we nog bekijken.” De burgemeester en schepenen benadrukken wel dat dit een tijdelijke oplossing is. “We blijven nog altijd achter het concept van het NDC staan: alle dienstverleningen op één plaats. Ofwel in afgeslankte vorm ofwel op een andere locatie: dat zal nog moeten blijken na de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. We begrijpen dat deze tussentijdse oplossing niet voor iedereen ideaal is, maar lijkt ons wel de enige mogelijkheid.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sonja Gorrens

    Schandalig, dat die van het gemeentehuis naar het Kerkplein verhuizen, de bibliotheek zit daar goed, laat ze daar want iedereen heeft recht op een boek te kunnen lezen zo maak je het alleen maar moeilijker door alles maar door elkaar te verhuizen. Het gaat niet om het personeel van het gemeentehuis maar om de burgemeester en de raad die persé uit het gemeentehuis willen dat ze jarenlang hebben laten verkommeren, waarom gaan ze niet in het gebouw van het A.C.V dat staat ook te koop.