‘De Metallo’ viert honderste verjaardag met expo in oude directeurswoning

De huidige site van Metallo Belgium
RV / Jente Willems / Metallo Belgium De huidige site van Metallo Belgium
Metallo Chimique 100 jaar geleden.
RV Metallo Chimique 100 jaar geleden.
Eind dit jaar is het exact honderd jaar geleden dat La Metallo Chimique werd opgericht. Nog steeds geldt het bedrijf nog altijd als één van de belangrijkste werkgevers in Beerse naast Janssen Pharmaceutica. Metallo Chimique groeide uit tot wereldspeler in het gebied van recyclage van non-ferrometalen. De expo vindt plaats in de voormalige directeurswoning van de fabriek uit 1927.

Metallo Belgium werd op 10 november 1919 boven de doopvont gehouden. Op die dag werd de oprichtingsakte ondertekend van wat toen ‘La Metallo-Chimique’ heette. Het bedrijf probeerde naam te maken in het recycleren van metalen. De eerste jaren verwerkte het al een brede waaier aan grondstoffen zoals koperen broeksknopen, gieterij en fabricagedraaisels. 

Wereldspeler

Midden jaren 60 ontwikkelde het bedrijf een procedé voor het recycleren van koper, tin en lood uit bepaalde grondstoffen. Anno 2019 is Metallo een wereldspeler geworden in het recycleren en raffineren van non-ferrometalen (alles behalve ijzer dus, red). In de jaren 90 kreeg de Belgische vestiging in Beerse een broertje in Spanje, Metallo Spain waar ze voornamelijk zwart koper maken.

CEO Dirk Vandenberghe
RV / Jente Willems / Metallo Group CEO Dirk Vandenberghe

Eerste product

Metallo Chimique telt ondertussen 450 werknemers in België en Spanje. Hoeveel dat er in de beginjaren waren, is niet helemaal duidelijk. Maar vast staat wel dat de productie van het bedrijf in een eeuw geschiedenis is geëxplodeerd. “Het eerste product dat we maakten, was kopersulfaat”, zegt CEO Dirk Vandenberghe. “Dat was een meststof die werd gebruikt in de landbouwindustrie. Maandelijks was dat toch goed voor 600 ton. Daarna kwamen inderdaad de koperen broeksknopen en gieterijresten erbij. Op dit moment verwerken we in onze vestigingen – ook die in Spanje – alles samen 350.000 ton aan materialen.”

Pionier

Metallo Chimique veranderde in de jaren 70 het geweer van schouder. Het richtte zich volledig op het verwerken van wat secundaire grondstoffen worden genoemd, zeg maar schroot en andere afvalstromen van metalen. Daarmee is het ondertussen de grootste producent geworden van gerecycleerd tin dat gebruikt wordt als soldeermiddel in de elektronica-industrie en voor vertind blik dat dan weer gebruikt wordt in de voedingsindustrie. Ondertussen is het bedrijf er ook in geslaagd om nagenoeg geen afval meer te produceren. 

“We hebben een installatie ontwikkeld die eindslak, dat is een bijproduct van metaalverwerking, kan omzetten naar synthetische mineralen. Die kunnen dan weer gebruikt worden als grondstof voor bouwmaterialen zoals tegels of voor tuinmeubilair”, zegt Dirk Vandenberghe. De andere verwerkte producten komen terug als geraffineerd koper, tin, lood, nikkelsulfaatoplossingen, zinkoxiden, metaalslib of mineralen.

Expo

De expo voor de honderdste verjaardag vindt plaats in de oude directeurswoning uit 1927 in de Vaartstraat 65 en dat tot 28 september. De openingsuren zijn op vrijdag van 14 tot 17 uur en op zaterdag van 10.30 tot 15.30 uur. De toegang is gratis.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.