Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren heeft dringend geld nodig: “Inkomsten zijn door coronacrisis volledig weggevallen”

Manu Potin vangt in het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Beernem dieren in nood op.
Benny Proot Manu Potin vangt in het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Beernem dieren in nood op.
Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Beernem raakt stilaan in financiële problemen. Door de coronacrisis vielen alle inkomsten weg. Bovendien moet het centrum het tijdens de drukste periode van het jaar stellen met drie in plaats van tien medewerkers. “Het is niet makkelijk, maar we doen ons best om te overleven", zegt verantwoordelijke Manu Potin.

De coronacrisis treft niet alleen horecazaken en andere winkels, maar ook asielen en opvangcentra. Nadat het VOC in Oostende eerder al aan de alarmbel trok, wordt nu ook de financiële situatie bij het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren aan het Bulskampveld in Beernem stilaan onhoudbaar. De vaste kosten blijven oplopen, terwijl de inkomsten door de lockdown zijn stilgevallen. “We mogen geen enkele bezoeker ontvangen, dus alle rondleidingen werden geannuleerd", vertelt centrumverantwoordelijke Manu Potin. “De beurzen gaan niet door en ook onze Groene Winkel is gesloten. Deze waren voor ons een belangrijke bron van inkomsten. De dieren hebben echter wel zorg en voeding nodig en dat kost handenvol geld.”

Drukke periode

De toekomst van het opvangcentrum oogt dus niet bepaald rooskleurig, terwijl ze net hun drukste periode van het jaar doormaken. “Het broedseizoen is begonnen en dat valt traditioneel samen met de periode waarin mensen hun tuin beginnen te snoeien”, verduidelijkt Manu. “We krijgen dus veel babymerels en andere jongen binnen die uit het nest gevallen of verstoten zijn. Soms gebeurt het dat hun nesten ook vernield zijn door de snoeiwerken.” 

Een jonge duif verblijft in het VOC.
Benny Proot Een jonge duif verblijft in het VOC.

Naast de kleine vogels komen in het centrum ook eekhoorntjes over de vloer of aangereden dieren. Afgelopen dinsdag waren er al dertien dieren binnengebracht in het opvangcentrum. “Achter de schermen zijn we zeven dagen op zeven bezig met hun verzorging. In normale periodes kunnen we rekenen op de hulp van dertig vrijwilligers. Zij mogen door de lockdown niet meer komen, op één na. Dagelijks werken we dus met twee vaste medewerkers en één vrijwilliger, terwijl we anders met tien mensen aan de slag zijn.”

Financiële steun

Om te kunnen overleven, doen Manu en zijn ploeg een oproep voor financiële steun. “Dat zou een groot deel van onze zorgen kunnen wegnemen. Mensen kunnen voor vijftien euro lid worden van het VOC Beernem. Een gezinslidmaatschap kost twintig euro. Ook giften zijn natuurlijk welkom. Vanaf veertig euro zijn die fiscaal aftrekbaar. Het welzijn van de dieren is ons doel. We zetten ons elke dag voor honderd procent in en doen ons uiterste best om te overleven”, besluit Manu.

Wie het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren wil steunen, kan een bijdrage storten op rekeningnummer BE95 7785 9857 7658. Vermeld in de mededeling duidelijk of het om een betaling voor een lidmaatschap gaat of om een gift.

In het opvangcentrum worden ook eendenkuikens opgevangen.
Benny Proot In het opvangcentrum worden ook eendenkuikens opgevangen.