Nog eens nieuw café in Beernem: “Altijd van gedroomd”

Veronique (58) en ex-profvoetballer Laurent Ballenghien (49) openen Het Nieuwe Verleden

Veronique Maeyens en Laurent Ballenghien openen binnenkort Het Nieuwe Verleden.
Bart Huysentruyt Veronique Maeyens en Laurent Ballenghien openen binnenkort Het Nieuwe Verleden.
Veronique Maeyaert (58) en haar partner Laurent Ballenghien (49) openen op woensdag 2 januari café Het Nieuwe Verleden in Beernem. Ze leerden elkaar kennen in de Gamma, waar ze tot voor kort allebei werkten. “Maar een eigen zaak was altijd al mijn droom en die wil ik hier waarmaken", vertelt Veronique.

Het laatste likje verf hangt ondertussen aan de muren: Het Nieuwe Verleden in de Wellingstraat tussen Hertsberge en Beernem is klaar. Bij Beernemnaars was het café vroeger erg in trek, onder andere toen het nog Tunes of De Linde heette. De vernieuwde kroeg is gezellig ingericht en maakt komaf met de verwaarloosde indruk die voorganger café Den Aap achterliet. “We hebben alles van nul heropgebouwd", zegt Veronique Maeyaert, die vroeger in doe-het-zelfzaak Gamma heeft gewerkt. “Het was altijd al mijn droom een eigen blueskroeg te openen. Toen we hier langs reden, vond ik dit een geschikte locatie. We gingen samenzitten met de brouwer en die was enthousiast over onze plannen. Toen we samen met de brouwer het pand bezochten, was het echter één grote vuilnisbelt. Daar hebben we snel verandering in gebracht.” 

Babbeltje slaan

Het resultaat mag er zijn, al is het met een klein budget ingericht. “We hebben onze stoelen en tafels, meubels en decoratie bijna allemaal gevonden in de Kringloopwinkel", vertelt de nieuwe cafébazin. “Ik ben fier op het resultaat. Ik wil er een gezellig praatcafé van maken. Ik hou ervan als mensen elkaar kennen en een babbeltje slaan. Daar verwijst de naam Het Nieuwe Verleden ook naar. We hebben plaats zat, ook op de mezzanine. In de zomer zetten we het terras buiten en we gaan ook de binnentuin aankleden.”

Super 8

Op de kaart staan kleine snacks, maar vooral veel verschillende dranken. Opvallend is de keuze voor de Super 8-bieren van Brouwerij Haacht. Zo kan je er de Export 8-pils van het vat drinken. Tussen 1925 en 1975 was dit soort bier erg populair bij de arbeidersklasse in België. “We bieden ook varianten aan, zoals de Blanche 8 of de Saison 8. Het zijn bieren met een knipoog naar het verleden. Niet alledaags, maar minstens even lekker als de alternatieven”, vult Laurent Ballenghien aan.

Germinal Ekeren

Die naam kan bij voetballiefhebbers nog een belletje doen rinkelen. Ballenghien was eind jaren tachtig en begin jaren negentig actief bij onder andere KV Kortrijk en Germinal Ekeren. Zijn truitjes hangen in een apart hoekje in het café tegen de muur. “We hebben met Germinal nog tegen Celtic Glasgow gespeeld", glundert Balleghien. “Het truitje dat ik toen gewisseld heb, heeft hier een ereplaatsje gekregen.” De ex-voetballer blijft voorlopig nog voltijds werken, maar het is de bedoeling later ook in het café te staan.

Café Het Nieuwe Verleden opent op woensdag 2 januari om 16 uur de deuren. Je kunt er elke woensdag, donderdag en vrijdag terecht vanaf 16 uur, op zaterdag vanaf 14 uur en op zondag vanaf 11 uur.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.