N-VA Beernem wil oprichting lokale veiligheidscel

Gijs Degrande wil dat er spoed wordt achter gezet.
Bart Huysentruyt Gijs Degrande wil dat er spoed wordt achter gezet.
Beernem moet volgens de N-VA dringend werk maken van een Lokale Integrale Veiligheidscel gelinkt aan radicalisme, extremisme en terrorisme. 

Hoewel de oprichting al een jaar verplicht is voor iedere gemeente, bestaat de cel nog altijd niet in Beernem. In de gemeenteraad van maart 2019 riep N-VA-fractieleider Gijs Degrande op tot de oprichting ervan. “De bedoeling is dat de veiligheidsdiensten en de gerechtelijke autoriteiten samenwerken met lokale instanties zoals scholen, CLB’s, de sociale dienst van het OCMW, begeleidingsdiensten voor minderjarigen en alle andere welzijnsactoren”, zegt raadslid Gijs Degrande. “Bij verontrustende signalen gaat dit team van deskundigen na hoe ze met die risico’s moeten omgaan. Deze cellen laten toe om snel signalen op te pikken en meteen ook een opvolgingstraject op te stellen”.

Deze nieuwe aanpak blijkt goed te werken in de gemeentes die nu al een LIVC hebben. Dat is ook de reden waarom het sinds april 2018 in iedere gemeente verplicht is. “Alleen al de aanwezigheid en nabijheid van de jeugdinstelling waar af en toe geradicaliseerde jongeren -en straks mogelijk ook teruggekeerde minderjarige Syriëstrijders- verblijven, maakt dit zinvol. Daarom roep ik op om op korte termijn in onze gemeente zo’n veiligheidscel op te richten. Al was het maar om preventief risicodossiers op te volgen.” Het gemeentebestuur laat weten dat ze bezig zijn met de oprichting ervan.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.