Meer aandacht nodig voor veiligheid fietsers

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BEERNEM

Scholieren moeten met een gerust hart de baan op kunnen.
Foto Proot Scholieren moeten met een gerust hart de baan op kunnen.
In deze campagne gaat veel aandacht naar veiligheid van (jonge) fietsers aan de schoolpoort. Ook in Beernem is er werk aan de winkel. Zo moeten er onder andere meer fietspaden bijkomen, maar is dat genoeg? Zijn fiets- en schoolstraten een mogelijke oplossing?

"Maak van Beernem een echte fietsgemeente", zegt CD&V-lijsttrekker Jos Sypré. "In 2019 gaan we de verbinding Beernemstraat-Scherpestraat aanpakken. Daarna komt de Akkerstraat-Beverhoutsveldstraat aan de beurt met de aanleg van een rotonde aan kruispunt Den Doorn. Daar hebben we nu al geld voor vrijgemaakt. Ook andere verbindingen verdienen onze aandacht. Dat gaat over de fietspaden in de Sint-Jorisstraat, Knesselarestraat, Hoogstraat, Beekstraat naar Moerbrugge, het fietspad naar Wingene en Hertsberge en de verbinding tussen Oostveld en Sint-Joris."


Volgens Gijs Degrande (N-VA) is er al veel gebeurd. "Samen met minister Weyts zijn we erin geslaagd het dossier van het fietspad naar Wingene op te starten en nieuwe fietspaden in de Parkstraat aan te leggen. Het gevaarlijke kruispunt aan het station staat ook op de planning. We willen jaarlijks drie kilometer fietspaden verbeteren."


Jan Vanassche (sp.a-Groen) vindt dat er meer nood is aan fietsveiligheid rond de scholen. "Ook op de routes naar de scholen", zegt hij. "Daarom pleiten we voor de invoering van fiets- of schoolstraten. Zo kunnen we onze kinderen met een gerust hart de weg op sturen. Veel fietspaden in onze gemeente liggen er erbarmelijk bij. Die willen we aanpakken."

Meer verlichting

Jean-Pierre Inghelbrecht pleit voor brede, afgebakende fietspaden in beide richtingen op de hoofdwegen in Beernem. Volgens Xavier Stevens van de Beernemse Flandriens zijn de voetpaden een ramp voor mensen met een beperking. "Met de fietspaden is het niet beter gesteld. Die zijn zelfs levensgevaarlijk eens de openbare verlichting gedoofd is of wanneer ze bezaaid liggen met afgewaaide bladeren en takken bij stormweer. Ook blikjes en plastic flessen her en der vormen een probleem. Fietspaden moeten effen en verlicht zijn." (BHT)