Man geeft voortvluchtige verkrachter twee jaar lang onderdak: openbaar ministerie eist celstraf

Archiefbeeld.
Getty Images/iStockphoto Archiefbeeld.
Het openbaar ministerie vordert 8 maanden cel voor een man die een voortvluchtige verkrachter liefst twee jaar lang onderdak bood in zijn woning. Al die tijd kon de verkrachter, die tot 9 jaar cel was veroordeeld, onderduiken. “Ik was bang van hem en durfde hem niet aangeven bij de politie”, verdedigde de 57-jarige beklaagde uit Oedelem, zelf ook veroordeeld voor verkrachting, zich voor de Brugse strafrechter.

De procureur haalde bij het begin van het proces aan dat verschaffen van onderdak aan voortvluchtige veroordeelden in de meeste gevallen niet wordt vervolgd. “Maar dit is een ander geval. Wim V. wist maar al te goed dat David M. (36) werd gezocht om zijn celstraf verder uit te voeren. Het waren geen kleine feiten, maar wel verkrachting van een minderjarige. Toen de politie een vermoeden had over zijn verblijfplaats en aanklopte bij de woning, leidde hij David M. naar buiten via een vluchtweg”, aldus de procureur. De man werd daarna alsnog opgepakt in de buurt.

Psychiatrisch centrum

De voortvluchtige David M. uit Beernem kreeg 9 jaar cel in 2004. Na verloop van tijd werd de man overgeplaatst naar het psychiatrisch centrum Sint-Amandus in Beernem, waar hij in een gesloten afdeling voor seksdelinquenten aan zijn probleem kon werken. Daar leerde hij Wim V. kennen, die zelf tot 5 jaar cel met uitstel werd veroordeeld voor verkrachting van een minderjarige. Later mocht David M. op strafonderbreking, maar hij keerde nooit terug naar de gevangenis om de rest van zijn straf uit te zitten. In plaats daarvan dook hij onder bij Wim V. in de Beernemse deelgemeente Oedelem.

“Bang van hem”

“Ik was bang van hem en daarom durfde ik hem niet aangeven bij de politie”, was zowat de enige uitleg die Wim V. kon geven. Hij vroeg de rechter om geen celstraf uit te spreken. “Ik moet binnenkort zorgen voor een kindje. Twee mensen die nu bij mij wonen, verwachten een baby”, was zijn reden. 

De procureur fronste de wenkbrauwen gezien zijn vroegere veroordeling voor verkrachting van een minderjarige en maakte snel wat notities. Vonnis op 3 juni.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.