Gezin verneemt details over dood van zoon via VTM-programma

Een gezin uit Knokke heeft klacht ingediend tegen het productiehuis achter het VTM-programma 'Helden van Hier: In de Lucht'. De familie zag, zonder toestemming of verwittiging, plots details over het dodelijk ongeval van hun zoon. Nochtans hadden ze na het ongeval aan de politie expliciet gevraagd die details niét te horen. "Dit doet enorm veel pijn", zegt papa Luc Janssen.

In de bewuste aflevering is te zien hoe de hulpdiensten in april naar het station van Beernem worden opgeroepen voor een wanhoopsdaad. De 34-jarige Timothy beroofde zich in een psychose van het leven. "Na het ongeval hebben we aan de spoorwegpolitie gevraagd om ons geen details te vertellen. Vijf maanden lang proberen we al om zijn overlijden een plaats te geven", vertelt papa Luc.

Klacht ingediend

Toen de familie nietsvermoedend naar het VTM-programma keek, zagen ze plots het ongeval van Timothy in beeld. Het woordgebruik van de hulpverleners wordt daarbij letterlijk in beeld gebracht. Zo kreeg de familie alsnog te horen in welke omstandigheden Timothy werd aangetroffen.


"Een bijzonder zware klap", gaat Luc verder. "Zelf heb ik de beelden niet rechtstreeks op televisie gezien. Mijn vrouw en dochter wilden me dat besparen. Uiteindelijk kreeg ik ze toch onder ogen. Verschrikkelijk. Zó onrespectvol en sensatiegericht. Was dat expliciete taalgebruik echt nodig? Onze familie wist helemaal van niks. Vooral mijn vrouw zit in zak en as. Alle wonden worden opnieuw opengehaald", zucht Luc.


Bij het productiehuis en VTM bieden ze hun excuses aan. Al benadrukken ze dat het productiehuis steeds volgens strike procedures te werk gaat. De familie start nu een procedure op bij de burgerlijke rechtbank. "Geld interesseert me niet. Ik hoop vooral dat ze op de vingers getikt worden. Wat als ik toch een vergoeding krijg? Dan schenk ik dat aan het goede doel", besluit Luc. (MMB)


Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn


op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be