Experts onderzoeken uw 'zeeschatten'

Hebt u een opmerkelijke vondst op zee of op strand gedaan, en wil u daar wel eens meer over weten? Dan kan u die 'zeeschatten' maandag laten onderzoeken door specialisten in het Provinciaal Hof in Brugge.

Daar vindt die dag voor het eerst een studiedag rond onderwaterarcheologie en 'zeeschatten' uit de Noordzee plaats. Op 'SeArch' komen de hele dag experts uit binnen- en buitenland spreken. De Noordzee ligt immers vol archeologische vondsten en zelfs fossielen. Meer dan 10.000 jaar geleden was er nog geen zee, maar een toendralandschap vol mammoeten en holenleeuwen. Sinds eeuwen is de Noordzee een knooppunt voor scheepvaart, en in het Belgische deel alleen al zijn 228 scheepswraksites geïdentificeerd.


Die rijke geschiedenis levert eveneens heel wat unieke en verrassende vondsten op. Mensen mogen ook die vondsten 'van op zolder' komen tonen. "We hebben een vijftal ruimtes, waar telkens specialisten aanwezig zijn rond even veel thema's. Dat zijn militaria, botten en beenderen, scherven en keramiek, wrakken en stenen en fossielen", zegt dr. Tine Missiaen van UGent, intiatiefneemster van de studiedag. "De specialisten hebben zelf ook enkele zaken mee om tentoon te stellen. Wie een speciale vondst wil laten onderzoeken, mag zich maandag eerst aanmelden aan het onthaal van het Provinciaal Hof. We hebben al weet van vissers en strandjutters die met hun 'schatten' zullen langskomen. Maar het is moeilijk te voorspellen welke vondsten nog zullen opduiken."


'Zeeschatten op zolder' start om 15 uur in het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge, en deelname is gratis. (JVRB)