(Nog) meer inzetten op groene energie

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BEERNEM

Het gemeentehuis. Onder meer N-VA wil het gemeentepersoneel aanmoedigen om meer met de fiets te komen.
Foto Proot Het gemeentehuis. Onder meer N-VA wil het gemeentepersoneel aanmoedigen om meer met de fiets te komen.
Beernem wil een CO2-neutrale gemeente worden, maar dan moeten er tegen 2020 en 2030 stevige maatregelen komen. Hoe willen de partijen die doelstelling halen?

Alle lichten 's nachts doven, is voor Jos Sypré van CD&V geen optie. "Dat is niet op elke plaats verantwoord", vindt hij. "We willen bijsturen door de verlichting te vervangen door intelligente lichten. De omvorming naar led-lampen is nog volop bezig."


Verder wil CD&V snoeihout aan huis ophalen en verwerken tot compost of biomassa voor groene stroom. "We investeren ook in zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen en bieden de inwoners waar mogelijk de kans om mee te participeren. Tot slot zijn we volop ons eigen wagenpark aan het vergroenen door alleen nog milieuvriendelijke wagens te kopen."


Die laatste ingreep steunen ze ook bij N-VA. "Wij willen het gemeentepersoneel ook meer aanzetten tot fietsen. Veilige fietsenstallingen zijn daarbij essentieel. Verder steunen we ook de plannen met de verlichting en willen we de zichtbaarheid op gevaarlijke kruispunten verbeteren", zegt Gijs Degrande.


Xavier Stevens van de Beernemse Flandriens ziet heil in zonnepanelen. "Zowel op onze openbare gebouwen als op sociale woningen. De sociale gemeenschapsbus inzetten voor een betere dienstverlening is ook een belangrijk aandachtspunt. Iedereen moet kunnen deelnemen in een lokaal energiebedrijf."


Jan Vanassche (sp.a-Groen) is overtuigd dat het beter kan in Beernem. "We moedigen de bouw van energieneutrale woningen aan. Via slimme premiestelsels ondersteunen we het energiezuiniger renoveren van oudere woningen. Verder is het logisch dat we initiatieven steunen die mensen op de fiets krijgen of openbaar vervoer promoten."


Jean-Pierre Ingelbrecht mist ook een visie. "Had de gemeente op tijd en stond het nodige onderhoud aan het zwembad uitgevoerd, dan zou er nu geen nieuw nodig zijn. Te vaak krijg je het idee dat de problemen pas aangepakt worden als ze zich stellen." (BHT)