“Maak Beverhoutsveld glysofaat-vrij”

Rolle De Bruyne aan het Beverhoutsveld: "Beernem moet het goede voorbeeld geven."
Bart Huysentruyt Rolle De Bruyne aan het Beverhoutsveld: "Beernem moet het goede voorbeeld geven."
Groen-gemeenteraadslid en biotuinbouwer Rolle De Bruyne betreurt het gebruik van het giftige en mogelijk kankerverwekkende glyfosaat op de akkers en weiden van Beverhoutsveld, zoals elk voorjaar het geval is. 

Daarom wil hij dat de gemeente Beernem, die samen met Oostkamp eigenaar is van een deel van de gronden, het product verbiedt. “Het product doodt elke vorm van leven”, zegt hij. “Het is weliswaar een herbicide, maar tast de darmflora van insecten en bijen aan en beschadigt de nuttige bodembacteriën. Het spoelt ook uit naar het grondwater en in de grachten waar kikkers en salamanders het giftige goedje opnemen met sterfte tot gevolg.”

In ons land mogen particulieren en openbare diensten glyfosaat niet meer gebruiken. Voor land-bouwtoepassingen heeft de Europese Commissie een uitstel op het verbod voor 5 jaar (tot 15 de-cember 2022) goedgekeurd. “Maar ik pleit ervoor dat de gemeente, die eigenaar is van de gronden, zelf een verbod oplegt. Als biotuinbouwer heb ik in mijn 43- jarige carrière nog nooit met gifstoffen gewerkt. Dat bewijst toch dat het anders kan. Zelf heb ik bij de opstart van mijn bedrijf ook van een oude weide een akker gemaakt. Ik heb dit niet gedaan door alles dood te spuiten. Maar door de graszo-den en wortelonkruiden te scheuren en in te werken en daarna bladrammenas in te zaaien. Dit fors en hoog gewas heeft alle hardnekkige onkruiden verstikt en het perceel schoon achtergelaten.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.