Vier babycheeta's in Olmense Zoo

NA DERTIEN JAAR PROBEREN

De kroost van Jaffra en Lisa.
Toon Verheijen De kroost van Jaffra en Lisa.
De familie jachtluipaarden in de Olmense Zoo is uitgebreid met vier welpjes. Na dertien jaar is het eindelijk gelukt. Mama Lisa en kroost stellen het goed, maar ze moeten nog wel even binnenblijven. Begin november zouden de kleintjes buiten mogen.

Weer een babyboom in de Olmense Zoo. Na de witoorpenseelaapjes en de wolven eerder dit jaar, is het nu de beurt aan de familie van de cheeta's. En dat is uitzonderlijk, want het heeft dertien jaar geduurd. Het is ook speciaal voor Charel Verheyen, de oprichter van de Olmense Zoo, die destijds vanuit Hoogstraten in Olmen terechtkwam omdat hij met een nest cheeta's zat. "Mama Lisa, die uit een dierenpark in Duitsland komt voor een uitwisselingsproject, is op 28 september bevallen van een vierling", vertellen Charel en Wim Verheyen. "Ze zijn gezond en wel. Blijkbaar klikte het goed met ons mannetje Jaffra en de romance heeft zijn vruchten afgeworpen." Het mag ook wel na dat ellendige jaar 2017, waarin de zoo even gesloten werd.

In november zouden de welpjes buiten mogen.
Toon Verheijen In november zouden de welpjes buiten mogen.

Tv-scherm voor bezoekers

Het was al meer dan dertien jaar geleden dat er nog eens kleine ukjes bij de jachtluipaarden geboren werden. "Dat heeft verschillende redenen", vertelt bioloog Robby Van der Velden. "Enkele oudere dieren zijn gestorven en daarnaast waren er genetische problemen bij de anderen. Maar uiteindelijk hebben Jaffra en Lisa er verandering in gebracht." Charel Verheyen is zelf een kenner van cheeta's. Hij had er vroeger zelf. "Cheeta's kweken is niet echt gemakkelijk. Het heeft ons dus wel verrast dat het een gezonde vierling is. De eerste kritische dagen zijn voorbij. We laten ze nu wel voorzichtig en lekker warm bij de mama op krachten komen. Mogelijk dat we wel een televisiescherm en een camera plaatsen zodat onze bezoekers er toch een glimp van kunnen opvangen. Vermoedelijk zullen ze zich over enkele weken een eerste keer laten zien."


De geboorte van de cheeta's is voor de Olmense Zoo is iconisch. In de beginjaren zorgde de succesvolle kweek van jachtluipaarden voor bekendheid. Ook vandaag staan de welpjes symbool voor een evolutie. "We hopen dat de geboorte en de inzet van deze soort voldoende is om in de toekomst te kunnen deelnemen aan het Europees kweekprogramma zodat meer uitwisselingen mogelijk zijn." Enkele jonge cheeta's zullen in de Olmense Zoo blijven zodat er een verjonging is binnen de groep. Na een observatieperiode zal blijken of ze al dan niet geschikt zijn om in de toekomst op hun beurt de soort voort te zetten. Net zoals bij de witoorpenseelaapjes en wolvenpups eerder dit jaar, mag het grote publiek voorstellen voor de namen van de vierling insturen via de Facebook-pagina van de Olmense Zoo. De zoo is op zoek naar Afrikaanse namen die beginnen met de letter T. Benamingen met een onderliggende betekenis hebben een streepje voor.