Carnavalpartijen houden traditionele hanekap

Een meisje probeert de gans te onthoofden vanop een ronddraaiende ladder.
Foto de la Cruz Een meisje probeert de gans te onthoofden vanop een ronddraaiende ladder.

Olmen viert vastenavond nog steeds op traditionele wijze, en dat was gisteren niet anders. De vijf carnavalspartijen die Olmen telt, hielden elk hun hanekap. De partijen Geel-Blauw, Over de Vaart, De Posse, De Hoef en Germeer trokken zich na de bedeltocht terug. Door de felle regenvlagen en harde wind werd de hanekap een uurtje uitgesteld. De partijen houden er elk hun eigen manier van hanekap op na: op de fiets of gezeten op een ronddraaiende ladder. Wie als eerste de kop van een dode haan of gans, die ondersteboven in een korf wordt opgehangen, met een houten zwaard afhakt, wordt gekroond tot koning van zijn partij. Eens de koningen gekend waren, trokken de partijen met hun muzikanten en vlag voorop door de straten. Daarna begonnen de carnavalbals.


Vandaag maakt Olmen zich op voor het defilé. Om 13.30 uur zullen de partijen naar het marktplein marcheren in hun specifieke klederdracht.


Dat zal traditiegetrouw gebeuren onder het oog van burgemeester Johan Leysen en zijn schepenen. En ook nu - veertig jaar na de gemeentefusie waarbij Olmen in Balen opging - zal de roep 'Balen is van Olmen' ongetwijfeld meermaals weerklinken. (EJM)