Buurt haalt neus op voor kippenstal

Vergunning aangevraagd voor 85.000 vleeskippen

Jo De Groote (rechts) en enkele buurtbewoners zien de stal niet graag komen.
Peter Vanderveken Jo De Groote (rechts) en enkele buurtbewoners zien de stal niet graag komen.
Bewoners van de Belgenlaan in Balen zijn niet te spreken over de vergunningsaanvraag voor de bouw van een stal voor 85.000 kippen in hun straat. Ze vrezen vooral de extra verkeersdrukte in de natuurrijke omgeving. Het gemeentebestuur wacht het openbaar onderzoek af.

De provincie Antwerpen ontving een vergunningsaanvraag voor een kippenstal in de Belgenlaan van landbouwbedrijf Agro-Looi uit Hoogstraten. Die zou een oppervlakte van 4.627 vierkante meter beslaan en plaats bieden aan zo’n 85.000 vleeskippen. 

Op ongeveer dezelfde locatie werd in 2011 een vergunning aangevraagd voor een varkensstal. “Die werd in mei 2012 vernietigd door de Raad van State, omdat het perceel aan het Kanaal van Beverlo grenst en de varkensstal de natuurbeleving van wandelaars en fietsers op het jaagpad aantast”, aldus buurtbewoner Jo De Groote, die ook lid is van Groen Balen. 

“Nu prijkt er opnieuw een vergunningsaanvraag, dit keer voor een kippenstal van soortgelijke grootte. Onbegrijpelijk. De natuurbeleving lijdt hieronder.”

277 vrachten per jaar

Ook de verkeersveiligheid baart de buurt zorgen. “De kippenstal ligt aan een smalle, onverharde weg, waar de wandelknooppunten 16 en 18 passeren”, zegt De Groote. “Wekelijks zullen gemiddeld vijf vrachtwagens komen leveren, in totaal 277 vrachten per jaar. De overlast die die vrachtwagens met zich meebrengen, hoort niet thuis op een groene wandelroute. Enkele mensen hadden hier speciaal een huis gekocht om er rustig te wonen. Ook met het extra verkeer van mensen die in de stallen werken, moet je rekening houden. De weg is hier niet op voorzien. Het kan ook niet anders dat zo’n kippenstal voor geurhinder zal zorgen. Bij de varkensstal was dat ook het belangrijkste bezwaar.”

Vier bezwaarschriften

Inmiddels werden er al vier bezwaarschriften ingediend. Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 21 februari. De aanvraag ligt ter inzage bij de gemeentelijke bouwdienst (Vredelaan 1, Balen) of kan geraadpleegd worden op www.omgevingsloket.be. “Maar het blijft zeker niet bij die vier bezwaarschriften. Er gaan nog enkele buurtbewoners een bezwaarschrift indienen, maar zij moesten nog bekijken hoe ze alles zouden formuleren.”

Burgemeester Johan Leysen (CD&V) zegt dat het bestuur het openbaar onderzoek zal afwachten. “Ik heb begrepen dat er inderdaad enkele bezwaarschriften zijn ingediend. We nemen daar kennis van, maar wachten nu de procedure van het openbaar onderzoek af. Daarna geven wij als gemeente advies. De deputatie moet dan over het dossier beslissen.” De zaakvoerder van het landbouwbedrijf was telefonisch niet bereikbaar.

Peter Vanderveken1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • karin verwimp

    Er vliegen bovendien regelmatig van die stalen in brand met enorm veel dierenleed tot gevolg. Wanneer gaan ze eindelijk eens de kweek van dieren op zo'n grote schaal verbieden?