"Huis verbouwd tot 'museum van de duivensport'"

VERZAMELAAR ORGANISEERT ZONDAG COLLECTIEDAG

Tom Aerts toont een van de vele trofeeën in zijn museum.
Vanderveken Tom Aerts toont een van de vele trofeeën in zijn museum.
Tom Aerts (36) leeft voor de duivensport. Hij verzamelt sinds 1997 alles wat ermee te maken heeft en heeft zelfs een eigen tentoonstelling, het 'Tom's pigeon museum'. Zondag organiseert hij een collectiedag om de Molse duivensportgeschiedenis in kaart te brengen.

Ooit telde Mol meer dan tien duivensportclubs. Vandaag zijn dat er nog twee. Samen met erfgoedcel k.ERF, het gemeentearchief en duivenclub 'De Vlugge Vlieger' organiseert Tom Aerts morgen een collectiedag. Op die manier willen ze het rijke verleden van deze populaire Molse sport in kaart te brengen.

Een oude klok voor de DUIVENSPORT
Repro Vanderveken Een oude klok voor de DUIVENSPORT

Met paplepel binnen

Tom roept iedereen op om thuis in koekendozen en op de zolder op zoek te gaan naar foto's, filmpjes en voorwerpen die verband houden met de Molse duivensport. De oude stukken worden ter plaatse beschreven, gescand en gefotografeerd. Dit wordt dan bewaard in het gemeentearchief. De eigenaars krijgen de stukken nadat ze geregistreerd zijn gewoon mee terug naar huis.


Tom kreeg de duivensport van zijn vader met de paplepel binnen. "Ik vertoef al sinds mijn 4 jaar tussen de oudere mannen. Ik ging steeds met mijn vader mee. Als jonge knaap kreeg ik regelmatig wat klusjes. Nu ben ik zelf actief lid. De gemiddelde leeftijd van de leden is ongeveer 60 jaar. De rijke geschiedenis die er in het clublokaal aanwezig is, heeft me altijd geboeid."

Een foto uit de oude doos: de kampioenen van duivenclub De Vlugge Vlieger.
Repro Vanderveken Een foto uit de oude doos: de kampioenen van duivenclub De Vlugge Vlieger.

Digitaliseren

Tom is naast duivenliefhebber ook een fervente verzamelaar. In zijn ouderlijk huis vind je het 'Tom's pigeon museum'. "Sinds 1997 verzamel ik alles wat met duivensport te maken heeft. Ik was toen pas 16 jaar. Mijn eerste stukken waren enkele constateurs en moederklokken. Hiervan heb ik een hele kamer vol, en nog een deel op zolder", licht Tom toe. "Het kreeg bij mij thuis al gauw de omvang van een tentoonstelling. Het museum is verspreid over de slaapkamer, de gang,.. Eigenlijk is het hele huis tot museum omgetoverd. Het is natuurlijk niet mogelijk om het altijd toegankelijk te maken. Wie wil kan op afspraak een bezoek brengen. Vandaag vind je in mijn collectie onder meer lidkaarten van clubs, duivenringen, trofeëen, oude tijdschriften, foto's,..... Ik kreeg veel stukken van kleinkinderen van gestorven duivenmelkers. Ik bezocht ook tentoonstellingen en deed oproepen. Ik digitaliseer alles zelf om zo een overzicht te houden op mijn verzameling."

Schrikken

In 2018 wil Tom samen met zijn club 'De Vlugge Vlieger' een expo organiseren over de Molse duivensport, en hij droomt ook luidop van een publicatie. "Ik ben heel geïnteresseerd in de Molse duivensportgeschiedenis. Via een collectiedag wil ik deze verder in kaart brengen. Heel veel materiaal bevindt zich echter bij mensen thuis. "

Begrip

Veel van zijn vrije tijd besteedt de 'jonge' verzamelaar aan zijn ongewone hobby. "Mijn vrouw Inge schrikt wel eens als ik na een uitstap weer thuis kom met enkele dozen vol oude stukken. Toch kan ze begrip opbrengen voor mijn passie." De collectiedag gaat zondag van 11u tot 17u door in het duivenlokaal 'De Vlugge Vlieger' in de Borgerhoutsedijk 68.