Wil je kerststal bouwen? Bekijk dan eerst demofilm

ERFGOED BEWAART GEHEIMEN VAN ALOUD AMBACHT VOOR NAGESLACHT

De bouwploeg poseert fier bij de kerststal van Zondereigen, naar eigen zeggen 'de mooiste uit de Kempen'.
Ton Wiggenraad De bouwploeg poseert fier bij de kerststal van Zondereigen, naar eigen zeggen 'de mooiste uit de Kempen'.
De vrijwilligers van Zondereigen steken elke dag de handen uit de mouwen om 'de mooiste kerststal van de Kempen' weer klaar te hebben tegen midden december. Erfgoed Noorderkempen heeft hun kerststal ook uitgekozen om er een demofilm van te maken. Bedoeling is om de ambacht van het bouwen van een echte kerststal niet verloren te laten gaan. Het wil tegen volgend jaar ook een kaart van de Kempen maken waarop alle kerststallen staan mét een grondige uitleg.

Een drukte van jewelste is het vanaf eind november aan het kleine kerkje van het al even kleine Zondereigen, een gehucht van Baarle-Hertog. Een groep van zo'n dertigtal vrijwilligers steekt vanaf dan zowat dagelijks de handen uit de mouwen om een van de mooiste - volgens sommigen dé mooiste - kerststal van de Kempen op te bouwen.


"De negentiende keer al", zegt een trotse Frans Van Gils van 'De vrienden van de Kerststal'. "De hoofdstructuur is altijd hetzelfde omdat we echt rond de kerk bouwen. Maar de inrichting en de aankleding errond, is elk jaar toch wel een beetje verschillend. We maken er ook niet zomaar een stalletje van. We maken er een typisch Kempens landschap van met waterput en dergelijke erbij. En uiteraard ook wat kerstbomen. Eigenlijk is het een beetje tussen pot en pint begonnen omdat we altijd naar de mooie kerststal in Merksplas gingen kijken. Plots zeiden we tegen elkaar: eigenlijk moeten wij dat ook kunnen (lacht)."

Het dak wordt aangelegd met stro uit Merksplas.
Ton Wiggenraad Het dak wordt aangelegd met stro uit Merksplas.

Materialen

Het unieke aan de kerststal is dat kinderen er door kunnen lopen en dat er zelfs gedacht is aan de mindervaliden. In de stal staan ook een echte ezel, kippen, schapen, konijnen en duiven.


"De materialen halen we zowat van overal. De werktuigen krijgen we van in de streek. Heel veel hout is afkomstig van oude schuren die ondertussen zijn afgebroken."


Jan Mertens is een van de vele vrijwilligers die zich uitslooft. "Het unieke aan onze groep is dat er ook redelijk wat jongere mensen bij zitten. En dat is toch wel belangrijk, want uiteindelijk zijn sommigen van ons toch al de 65 gepasseerd en dan kan het soms wat zwaar worden, hé. Maar we doen het graag, hoor. En af en toe drinken we een borreltje in onze bar, die we wel nodig hebben, want het kost ook wel geld." Waarop hij weer verder gaat om mee het stro op het dak van de stal te leggen. Stro dat afkomstig is van Merksplas en daar elk jaar gedorst wordt.

De kerststal van Zondereigen.
Ton Wiggenraad De kerststal van Zondereigen.

Opnames

Erfgoed Noorderkempen laat de opbouw van de kerststal in Zondereigen vastleggen op camera. Zij hebben ook al een dossier ingediend om de Kempense kerststallen te laten erkennen als materieel erfgoed.


"Met de film willen we vooral de kunst van het bouwen behouden voor het nageslacht. En stel dat er ooit groepen vrijwilligers verdwijnen, maar er jaren later nieuwe vrijwilligers opduiken: dan hebben ze de film als basis om zelf aan een nieuwe kerststal te beginnen", vertellen Stijn Marinus en Jan Sels van Erfgoed Noorderkempen.


"Tegen 2018 willen we ook een kaart uitbrengen waarop alle kerststallen staan met de nodige uitleg. We willen er ook een website rond bouwen waarop beeldmateriaal verzameld kan worden."