Deze dames willen graag Nederlands praten

De praatgroep voor vrouwen poseert in de bibliotheek van Baarle.
Foto Ton Wiggenraad De praatgroep voor vrouwen poseert in de bibliotheek van Baarle.
De bibliotheek van Baarle-Hertog is gestart met een praatpunt voor anderstalige vrouwen. Door samen te komen en te praten over onderwerpen die hen interesseren, leren de vrouwen Nederlands en tegelijk maken ze nieuwe vrienden.

Elke week woensdag van 10 tot 12 uur, nog voor de openingsuren van de bibliotheek, zijn anderstalige vrouwen uit Baarle welkom voor een praatje. Het is de bedoeling is dat ze tijdens hun bezoek beter en vlotter Nederlands leren praten. Dat zal onder meer gebeuren tijdens spelletjes, met het voorlezen van verhaaltjes en met ander didactisch materiaal.

Afgezonderd

"We willen ons met dit initiatief vooral richten op vrouwen omdat zij vaak minder gelegenheid hebben om de Nederlandse taal te oefenen. En dan raken ze vaak afgezonderd", vertelt Ria Adriaensen van de bibliotheek. "De deelneemsters krijgen natuurlijk ook Nederlandse lessen, maar hier kunnen ze samen met een aantal vrijwilligers praten en oefenen. Ze zullen het snel genoeg leren", verwacht Ria Adriaensen

Mannen in oktober

Voorlopig is het praatpunt enkel opgestart voor vrouwen, maar de bibliotheek wil in het najaar ook van start gaan met een gelijkaardig initiatief voor mannen. "We hebben er al veel vragen over gekregen, waarschijnlijk beginnen we in oktober", blikt Ria Adriaensen vooruit.


De bibliotheek is gevestigd aan de Pastoor de Katerstraat. (DVGT)