Bibliotheek schaft boetes af en boeken mogen langer uitgeleend worden

An Brosens, schepen van Baarle-Hertog, Theo Peeters, directeur van Theek5 en Nico Sommen, wethouder van Baarle-Nassau bij de ondertekening van de nieuwe bibliotheekovereenkomst.
Ton Wiggenraad An Brosens, schepen van Baarle-Hertog, Theo Peeters, directeur van Theek5 en Nico Sommen, wethouder van Baarle-Nassau bij de ondertekening van de nieuwe bibliotheekovereenkomst.
De bibliotheek van  Baarle-Hertog en Baarle-Nassau gaat vanaf 1 januari een nieuw uitleensysteem invoeren. De bib gaat geen boetes meer opleggen voor materialen die te laat worden ingeleverd en de uitleentermijn wordt verlengd. Er zijn ook drie verschillende abonnementen.

De bibliotheek van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau is al jaren aangesloten bij de Stichting Theek 5. De belangrijkste wijzigingen in het nieuwe systeem zijn het afschaffen van boetes , nieuwe tarieven, toegang tot e-bookcollectie van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek, afspraken over de inzet en vervanging van personeel in dienst van de gemeente Baarle-Hertog en afspraken over de inzet van vrijwilligers in de bibliotheek. “De ervaringen in andere bibliotheken zijn positief”, zegt Annemarie van der Veght. “Het is ook niet zo dat mensen plots hun materialen nog langer bijhouden. Het werkt vooral drempelverlagend en de leden van de bibliotheek zijn ook meer tevreden. We merken ook dat minder abonnementen van kinderen worden stopgezet omdat de boetes opliepen.”

De bibliotheek zal ook met drie verschillende abonnementen werken. Een abonnement ‘belangrijk’ (gratis en vooral voor kinderen), ‘rijk’ (zes euro) en ‘schatrijk’ (zestien euro). “Het gaat dan vooral om verschillen in uitleentermijnen en aantal materialen”, vertelt van der Veght. “Bij ‘rijk’ is de uitleentermijn vier weken en mag je vijftien boeken uitlenen. Bij schatrijk is dat acht weken en een onbeperkt aantal boeken.” 

Voor scholen en kinderopvang blijven de tarieven gelijk. De bibliotheek wil ook nauwer samenwerken met andere verenigingen en culturele instellingen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.