Tot 30 maanden cel voor twee cannabisplantages

In Avelgem konden twee cannabisplantages opgerold worden.
Shutterstock In Avelgem konden twee cannabisplantages opgerold worden.
Twee Antwerpenaren, twee Nederlanders en een Bulgaars koppel zijn maandag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot celstraffen van 12 tot 30 maanden voor twee cannabisplantages in Avelgem. Op een steenworp van elkaar langs de Doorniksesteenweg konden beide plantages in de zomer van 2017 opgerold worden. De rechter verklaarde 186.000 euro drugsgeld verbeurd.

Op 21 augustus 2017 viel rond een leegstaand pand langs de Doorniksesteenweg een indringende cannabisgeur op. Observaties en onderzoek maakten duidelijk dat Ibrahim E. (49) uit Antwerpen eigenaar en Imdat T. (35) uit Antwerpen de huurder van het pand waren. Op een parking werden ook twee Nederlanders en een Bulgaars koppel gespot. Een huiszoeking leverde uiteindelijk drie ingerichte kamers met 892 plantjes op.

Nauwelijks enkele dagen later ontstond er enkele honderden meters verderop langs de Doorniksesteenweg brand in een loods. Ook daar vond de politie 1.200 plantjes. Niet toevallig bleek ook dat pand eigendom van Ibrahim E. en huurder Imdat T. Een huiszoeking bij T. leverde 446 gram cannabis, prepaidkaarten en een precisieweegschaal op. De eigenaar en de huurder schoven elkaar de zwarte piet toe. T. bekende dat hij de plantages opzette en personeel zocht om die te onderhouden maar volgens hem gebeurde alles in opdracht van Ibrahim E. Volgens E. had niet hij maar Imdat T. de contacten met Nederlandse opdrachtgevers. De Nederlanders en het Bulgaarse koppel gaven toe dat ze hand- en spandiensten verrichtten.

Ibrahim E. kreeg met 30 maanden celstraf, waarvan de helft effectief, en een effectieve boete van 8.000 euro de zwaarste straf. Hij ziet ook 186.000 euro uit zijn vermogen verbeurd verklaard. Imdat T. kwam er met 2 jaar voorwaardelijke celstraf en een boete van 8.000 euro van af, net als de Nederlanders en een Bulgaarse man. Een Bulgaarse vrouw kreeg met 12 maanden voorwaardelijke celstraf en een voorwaardelijke boete van 8.000 euro de lichtste straf. Allen samen moeten ze aan netwerkbeheerder Eandis zo’n 45.000 euro schadevergoeding betalen voor de elektriciteit die ze illegaal aftapten om de plantages van licht en warmte te voorzien.