Feeste in het teken van 'love & peace'

HIPPIEBUSJES WORDEN BLIKVANGER IN 43STE FEESTEWORPSTOET

De organisatoren oefenen alvast even voor de feesteworp.
Henk Deleu De organisatoren oefenen alvast even voor de feesteworp.
In Avelgem staat komend weekend opnieuw in het teken van 'feeste'. De naam van het evenement verwijst zowel naar feest, als naar het dialectwoord voor peperkoek. Hoogtepunt is de tweejaarlijkse Feesteworpstoet zondag, met zo'n 360 deelnemers. "Avelgem telt 10.000 inwoners, en de stoet lokt elk jaar bijna net zoveel toeschouwers", zegt Tom Beunens, die als schepen in de organisatie zit.

Het feestweekend start vrijdagavond al, met de winterfoor rond de kerk van Avelgem. Zaterdag is er opnieuw de 'Feesteloop', een loopwedstrijd door sfeervol verlichte Scheldemeersen.


"Het wordt een recordeditie, met zo'n 700 deelnemers", zegt Dieter Vandorpe, die al zo'n jaar of 12 mee in de organisatie zit van het feestweekend.

Love & peace

Zaterdagavond is er 'Feeste met Accordeon'. Op verschillende locaties in de gemeente worden accordeonoptredens georganiseerd. "Er zijn heel uiteenlopende genres", zegt Tom Beunens. "Het ene optreden is bijvoorbeeld van een solist zoals Marino Punk, het andere is van een gezelschap zoals onze topnaam Radio Negra. Mensen kunnen via een treintje van optreden naar optreden reizen." Hét hoogtepunt van het weekend, dat op de jaarlijkse loopwedstrijd na een tweejaarlijks feestweekend is, is echter de Feesteworpstoet. Zo'n 23 groepen doen mee. Naast lokale verenigingen zoals de Chiro Avelgem, theatergezelschap Tope, doen er ook harmonieën en fanfares en verenigingen uit de ruime streek mee. "En we zorgen ook voor straatheateracts die passen in het thema 'Love, peace en feeste", zegt Beunens.

Stukje cultuur

De stoet lokt, als het weer wat meezit, elk jaar zo'n 8.000 tot 10.000 bezoekers.


Niet slecht voor een gemeente die zelf maar amper zoveel inwoners telt. "We lachen daar altijd mee, dat het aantal mensen in Avelgem verdubbelt die dag", zegt Beunens. De Feesteworpstoet is nu aan zijn 43ste editie toe. De eerste stoet, in de vorm zoals die nu nog altijd uitgaat, dateert van 1958, maar eigenlijk gaat de stoet terug tot in de negentiende eeuw. "De stoet is een héél belangrijk stukje cultuur van onze gemeente", zegt Vandorpe. "Voor Avelgem is dit toch elke keer een groots gebeuren."


Zestig kinderen van basisschool De Toekomst zullen zondag present tekenen. "We doen eigenlijk al jaren élke keer mee aan de Feesteworpstoet", zegt directeur Steven Verplancke.


"Omdat de stoet toch wel een belangrijk evenement is voor onze gemeente, en als school werken we graag mee als er iets georganiseerd wordt in Avelgem. Ik merk ook als ik oud-leerlingen ontmoet, dat ze toch wel mooie herinneringen hebben aan die stoet, en dat die toch wel indruk moet maken op onze 10- en 11-jarigen."

Hippiebusjes

De leerlingen zullen zeker en vast voor een memorabele passage in de stoet zorgen: ze brengen maar liefst 14 hippiebusjes mee.


"Het leek ons een leuke knipoog naar het thema 'love, peace en feeste' om met enkele hippiebusjes mee te rijden in de stoet." Na de Feesteworpstoet is er een slotspektakel met vuurwerk. Meer info vind je op www.feesteworp.com.