Drukke nacht voor brandweerpost Avelgem,
op Waals grondgebied

De brandweerlui van de hulpverleningszone Fluvia, post Avelgem, komen regelmatig tussen over de taalgrens, in Henegouwen.
Hans Verbeke De brandweerlui van de hulpverleningszone Fluvia, post Avelgem, komen regelmatig tussen over de taalgrens, in Henegouwen.
De blussers van de brandweerpost Avelgem moesten in de nacht van zaterdag op zondag 3 keer uitrukken in 9 uren tijd voor een interventie over de taalgrens. Het ging achtereenvolgens om een zware brand in Orroir, een ongeval met geknelde personen in Celles en een kleine heropflakkering in Orroir. 

De opvallende reeks interventies startte zaterdagavond laat, om half twaalf. “In Orroir, deelgemeente van Mont de l’Enclus, stond een vrijstaande villa in brand”, zegt majoor Ignas Callens van de brandweerpost Avelgem. “Bij onze aankomst sloegen de vlammen naar buiten uit zowel het gelijkvloers als de eerste verdieping. Op dat moment waren zelfs al de raamkozijnen aan de voorzijde helemaal weggebrand.” De woning viel onmogelijk te redden. Binnen was er niemand aanwezig. “Gelukkig maar, want niemand kon dit overleefd hebben.” De bewoners, die amper drie maanden geleden de huurwoning betrokken, waren met vakantie aan zee. “Daardoor werd de brand beslist ook veel later opgemerkt dan normaal het geval zou zijn”, zegt Callens.

Kortere aanrijtijd

Rond twee uur ’s morgens waren dat de Avelgemse brandweerlui weer in hun kazerne. “Collega’s van Moeskroen en Leuze namen in Orroir de nablussing voor hun rekening, al moesten we ’s morgens om half negen nog eens terugrijden omdat er toch nog iets opnieuw was beginnen te smeulen. Tussendoor, iets voor zessen, waren we ook al naar Celles gereden, voor een ongeval met geknelden. Dat gebeurde ter hoogte van het containerpark langs de Rue Provinciale. Gelukkig bleef het menselijk leed daar binnen de perken.” Het gebeurt vrij regelmatig dat de Avelgemse spuitgasten over de taalgrens tussenkomen. “Onze aanrijtijd is nu eenmaal veel korter dan die van de brandweer van Doornik”, zegt Callens. “Maar elke keer opnieuw is de samenwerking met onze Franstalige collega’s voortreffelijk. We moesten het zaterdagnacht overigens aanvankelijk zonder de collega’s van Doornik stellen omdat die de handen vol hadden met een zware loodsbrand in Warcoing.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.