CD&V voor het eerst in 42 jaar in oppositie

Lut Deseyn.
Foto Deleu Lut Deseyn.
Politieke aardverschuiving in Avelgem, waar CD&V naar de oppositie wordt verwezen. Sinds de fusie van gemeenten in 1976 was de partij onafgebroken aan de macht. Lut Deseyn (Gemeentebelangen) wordt de nieuwe burgemeester van Avelgem.

Lut Deseyn haalt een voor Avelgem ongeziene persoonlijke score met 1.552 voorkeurstemmen. Gemeentebelangen en Tandem (sp.a en Groen) vormen een nieuwe coalitie. Gemeentebelangen heeft acht zetels, Tandem heeft er zes. "Het wordt helemaal anders", zegt Lut Deseyn. "De burger zal meer inspraak krijgen in het beleid, dat transparanter en gemoedelijker moet worden. Ik heb er onvoorstelbaar veel goesting in. We gaan er alles aan doen om Avelgem te laten herleven, terwijl er een overleg moet komen met onze buurgemeenten om het zwaar verkeer op onze gewestwegen eindelijk beter te ontsluiten. Wie de twee schepenen worden voor Gemeentebelangen, weet ik nog niet. Dat wordt later beslist, in onderling overleg", aldus Lut Deseyn.


Ook Tom Beunens, kopman bij Tandem, haalt met 1.004 voorkeurstemmen een fraaie score. "Avelgem kiest voor verandering, met 'tsunami Lut' als dé nieuwe figuur om onze gemeente te leiden", reageert Beunens, die eerste schepen wordt. "De Avelgemnaren kiezen voor Lut Deseyn als burgemeester, wat ik respecteer. Lut is een echte volksmens, die veel tussen de mensen zit en eenvoud hoog in het vaandel draagt. Iederéén kent Lut in Avelgem. We hadden geen voorakkoord met Gemeentebelangen, we hebben gewoon de keuze van de kiezer gerespecteerd. Democratischer kan het niet. Ik kan nu al meegeven ook dat Erik Vandereecken de eerste Groen-schepen ooit wordt in Avelgem. De derde schepen voor Tandem zal een sp.a'er zijn, maar we hebben nog niet beslist wie", aldus Beunens.

Verkozenen

De verkozenen bij Gemeentebelangen in de gemeenteraad zijn: Lut Deseyn, Jules Lampole, Caroline Valck, Liesje Cartreul, Jan Kempinaire, Stefanie Christiaens, Stijn Decraene en Simon Vandendriessche. Zijn verkozen bij Tandem in de raad: Tom Beunens, Annicq Verschuere, Erik Vandereecken, Sandra Platteau, Marc Platteau en Kenneth Hennion. Bij CD&V zijn Trees Vandeputte, Koen Van Steenbrugge, Bram Van Den Bunder, Koen Byls, Lieve Kindts en Paul Decoster verkozen. N-VA sluit het lijstje af met verkozene Conny Rogie.


(LPS)