Vissersboot moet blijven, vindt 81%

ENQUÊTE BIJ 949 GEZINNEN PLEIT IN HET VOORDEEL VAN BEHOUD MONUMENT OP DORPSPLEIN

Trees Van Eykeren en Marc Bobbelyn met de honderden enquêtes op schoot, voor de BOU8. Of wat er nog van over blijft.
Joeri Seymortier Trees Van Eykeren en Marc Bobbelyn met de honderden enquêtes op schoot, voor de BOU8. Of wat er nog van over blijft.
Maar liefst 81 procent van de Boekhoutenaren wil dat de vissersboot BOU8 een plaats op het dorpsplein behoudt. Dat blijkt uit een rondvraag van CD&V Assenede. De helft van de mensen die voor de BOU8 zijn, beseft wel dat 1 miljoen euro voor een restauratie gigantisch veel geld is, en is ook tevreden met een alternatief zoals een replica. De gemeente wil toch voor de volwaardige restauratie van het monument blijven gaan.

De vissersboot BOU8 werd in 1973 op het dorpsplein van Boekhoute gelegd, als blijvende herinnering aan het vissersverleden van het dorp. In 2003 werd de sloep beschermd als monument, maar sindsdien ging het bergaf. In 2009 geraakte de boot zo in verval dat hij afgesloten werd en niemand er nog op mocht. Vandaag is de BOU8 niet veel meer dan een hoopje rot hout. De restauratie zou 1 miljoen euro kosten en dat wil de gemeente Assenede enkel doen wanneer Vlaanderen de beloofde 800.000 euro subsidie op tafel legt. Maar die subsidie blijft voorlopig uit.


CD&V wou van de inwoners van Boekhoute zelf weten wat zij van de toekomst van hun monument vinden. Van de 949 gezinnen nam maar liefst 42,5 procent deel aan de enquête. "81 procent van de inwoners van Boekhoute draagt de BOU8 een warm hart toe en wil dat het monument op één of andere manier bewaard blijft", zeggen Trees Van Eykeren en Marc Bobbelyn die tien zaterdagen de straat op trokken met de enquête.

De BOU8 in alle glorie in de jaren zeventig op het dorpsplein van Boekhoute.
Joeri Seymortier De BOU8 in alle glorie in de jaren zeventig op het dorpsplein van Boekhoute.

Kunstwerk of standbeeld

"Van de mensen die de BOU8 willen houden, is zowat de helft gewonnen voor een renovatie van de huidige boot. Anderen beseffen dan weer dat 1 miljoen euro echt veel geld is, en zijn ook gewonnen voor een alternatief. Dat gaat van een replica van het schip, een kunstwerk dat gemaakt is met de overschotten van de huidige boot of een standbeeld van een visser. Blijft natuurlijk dat de BOU8 een beschermd monument is. Als we voor een alternatief kiezen, dan moeten we als gemeente eerst de deklassering van de BOU8 aanvragen. Een discussie die we eind april op de gemeenteraad willen opstarten."

Beschermd monument

Bij de enquête had 2,5 procent geen mening en vond 16,5 procent van de mensen dat de BOU8 haar glorietijd wel gehad had, en gerust mocht verdwijnen. "Slechts enkelingen waren heel extreem negatief en zeiden bijvoorbeeld dat we er beter een 'stekske' aan zouden steken", zegt Trees Van Eykeren. "De meesten dragen de BOU8 echt wel in het hart. Iemand zei mij dat Boekhoute zonder BOU8 hetzelfde is als Brussel zonder Atomium, of Parijs zonder Eiffeltoren. Dat zegt alles."


Bij de gemeente Assenede zijn ze voorzichtiger. "Ik leer uit die enquête vooral dat zowat heel Boekhoute achter die BOU8 staat", zegt schepen Servaas Van Eynde (SamenPlus). "Het is een beschermd monument en wij willen die BOU8 in Boekhoute houden. Vlaanderen moet vooral zo snel mogelijk het licht op groen zetten voor die broodnodige restauratie. Dat is de enige goede oplossing voor de BOU8. Want als we voor een alternatief moeten zorgen, zal dat ook geld kosten. Gaat Vlaanderen die replica betalen? Wij blijven vechten om die restauratiesubsidie zo snel mogelijk naar Assenede te krijgen."