Overzicht stormschade Meetjesland: Ruim 150 oproepen voor brandweer in Meetjesland en Deinze

In de Hendrik Concienselaan in Lievegem werd het dak van een nieuwbouwappartement weggeblazen. De brandweer kwam ter plaatse om het dak af te dekken.
Didier Verbaere In de Hendrik Concienselaan in Lievegem werd het dak van een nieuwbouwappartement weggeblazen. De brandweer kwam ter plaatse om het dak af te dekken.
De storm veroorzaakte zondagnamiddag voor heel wat overlast in de regio Meetjesland en Deinze, maar de schade bleef relatief beperkt. Een woning op Schare in Assenede raakte wel zwaar beschadigd door een vallende boom. En ook het dak van een nieuwbouwappartement in Lievegem werd door de wind weggeblazen. De brandweerposten kregen zo’n 150 oproepen te verwerken.
Het huis in Schare raakte zwaar beschadigd
RV Het huis in Schare raakte zwaar beschadigd

In de Schare in Boekhoute viel rond 14 uur een boom op een huis. De top van de boom knakte af en doorboorde de pannen en richtte ook schade aan de gevel aan. De brandweer kwam ter plaatse met zeilen om het dak te dichten. Er was heel wat materiële schade. Tijdens de brandweerinterventie werd ook de wagen van één van onze VTM-collega’s geraakt door een tweede vallende boom.

De wagen van onze VTM collega's deelde in de brokken in Assenede.
RV De wagen van onze VTM collega's deelde in de brokken in Assenede.

In Lievegem werd zo’n 50 vierkante meter van het platte dak van een recent appartementsgebouw aan de Hendrik Concienselaan in Lievegem omstreeks 14 uur door een rukwind weggeblazen. De brandweer kwam ter plaatse om het dak met zeilen af te dekken. Geen enkele bewoner van de bovenste verdieping moet een ander onderkomen zoeken. “Zo’n 50 vierkante meter van het platte dak en de isolatie werd weggerukt. Maar er is nog een stevig onderdak zodat er geen gevaar is in de appartementen”, klinkt het bij de brandweer.

Industriepark versperd

De Doornendijkstraat in Assenede werd preventief afgesloten tijdens de storm en ook de Lembeekse Bossen in Lembeke bij Kaprijke bleven dicht. Daar sneuvelden enkele oudere bomen. Ook het industriepark van Maldegem was even volledig versperd door een omgevallen boom in de Krommewege. Deze lag dwars over de weg en versperde de hele toegang tot het bedrijvenpark. Gelukkig was het op zondag niet druk.

In Eeklo is de omheining van de site van het oude zwembad omver gewaaid en op de weg terecht gekomen. Op dat moment stonden er geen wagens geparkeerd. Aan het College ten Doorn in Eeklo is een verlichtingspaal omgewaaid en voor de ingang van de Middenschool terecht gekomen. En ook op de hoek van de Slachthuisstraat met Nieuwendorpe is een boom op de weg terecht gekomen.

In Waarschoot (Lievegem) waaide een deel van het dak van een appartementsgebouw weg.
Didier Verbaere In Waarschoot (Lievegem) waaide een deel van het dak van een appartementsgebouw weg.

Wandelaars in gesloten parken

In Aalter zijn er verschillende bomen gesneuveld in het Drongengoed in Ursel. De gemeente had het Drongengoed en het park van het Kasteel van Poeke afgesloten voor alle publiek, zodat niemand onder de bomen kon lopen. Helaas volgde niet iedereen die richtlijnen op en waren er toch wandelaars die het gevaar opzochten

En de storm had ook ook economische gevolgen. Zo bleef in Nevele café Huis D’haenens zondag gesloten door de storm Ciara. De cafebazen dachten dat klanten toch niet door zouden komen, en hielden het café gewoon gesloten. Daarnaast waren er tientallen oproepen van losgerukte dakpannen, takken op de rijbaan of losgeslagen reclameborden. 

Maar de schade bleef redelijk beperkt. Er vielen ook geen gewonden in de regio.

In Waarschoot (Lievegem) waaide een deel van het dak van een appartementsgebouw weg. De bewoners verzamelden de isolatieplaten in een garage.
Didier Verbaere In Waarschoot (Lievegem) waaide een deel van het dak van een appartementsgebouw weg. De bewoners verzamelden de isolatieplaten in een garage.
RV
De woning in Assenede raakte zwaar beschadigd
RV De woning in Assenede raakte zwaar beschadigd
In Waarschoot (Lievegem) waaide een deel van het dak van een appartementsgebouw weg.
Didier Verbaere In Waarschoot (Lievegem) waaide een deel van het dak van een appartementsgebouw weg.